Ο Αρτηνός δημοσιογράφος Χρήστος Κολιάτσος

Ο Χρήστος Κολιάτσος ήταν δημοσιογράφος της Καθημερινής. Τον Νοέμβριο του 1940 ακολούθησε τον Ελληνικό στρατό στην πορεία του προς τη δόξα, στα βουνά της Αλβανίας. Ο διοικητής της VIII Μεραρχίας, Στρατηγός ΧΑΡ. ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΣ γράφει σχετικά :

«……Ο πολεμικός απεσταλμένος της Καθημερινής Κολιάτσος Χρ. παρηκολούθησεν από τον Νοέμβριον του 1940 μέχρι τέλους του πολέμου, τας επιχειρήσεις της VIII Μεραρχίας, κατά τον Ελληνοιταλικόν πόλεμον. Διέτρεχε τας πρώτας γραμμάς και ευρίσκετο εις διαρκή επαφήν με τα μαχόμενα τμήματα. Περιφρονών τους κινδύνους και τας κακουχίας του πολέμου, μετέφερε διά των περιγραφών του τας ενδόξους σελίδας και τα κατορθώματα των γενναίων μας στρατιωτών και τον εθνικόν παλμόν εις τον αναληφθέντα αγώνα εις τα μετόπισθεν. Καταταγείς αργότερα ως εθελοντής στρατιώτης, εχρησιμοποιήθη εις εμπιστευτικήν υπηρεσίαν, επιδείξας θάρρος, αποφασιστικότητα και αυτοθυσίαν».

Ο Χ. Κολιάτσος κατέγραψε τις εμπειρίες του από το μέτωπο της Αλβανίας στο βιβλίο του «Σελίδες Δόξης», επιχειρώντας να δώσει «…μιαν αμυδράν έστω εικόνα του έπους που επραγματοποίησαν τα ηρωικά της Ελλάδος τέκνα, αγωνιζόμενα εις τας επάλξεις του καθήκοντος και της τιμής…» (Πηγή : ΣΕΛΙΔΕΣ ΔΟΞΗΣ, Χ. Κολιάτσος, Αθήναι, 1964, β’ έκδοση)

Στη φωτογραφία ο Χρήστος Κολιάτσος σε μια φωτογραφία που έστειλε από το μέτωπο στον αδελφό του Γιώργο το 1941, με χαρακτηριστική αφιέρωση.

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *