Ο “Αρτηνός” γλύπτης Στάθης Ζυμαρίδης

Για τον γλύπτη Στάθη Ζυμαρίδη ομολογούμε ότι δεν είχαμε ξανακούσει. Διαβάσαμε πρώτη φορά γι’ αυτόν σε ένα μικρό ρεπορτάζ σε κάποια φύλα της εφημερίδας Ελεύθερος Λόγος, όταν, το 1936, έγινε κάποιος έρανος στην Άρτα για να μαζευτούν χρήματα ώστε να μπορέσει να ταξιδέψει στην Αθήνα για να φοιτήσει στην Σχολή Καλών Τεχνών. Σύμφωνα με τα Στοιχεία που βρήκαμε στην Ηπειρωτική Εστία (τχ. 441-442-443/1989) φαίνεται ότι γεννήθηκε στην Άρτα το 1918, από γονείς πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη όμως που είχε δώσει ο ίδιος στον Γιώργο Κοτζιούλα, λέει ότι έφτασε στην Άρτα σε ηλικία 3 χρόνων με τους δικούς του από το “Νοβοροσίσκ της Ρουσίας”, όπου γεννήθηκε….

Η συνέντευξή του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εβδομαδιαία φιλιλογική εφημερίδα ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ στις 17 Σεπτεμβρίου 1938. Σήμερα μπορεί κάποιος να την βρει στο βιβλίο ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ του Γ. Κοτζιούλα από τις εκδόσεις «Πολιτεία».

Η διήγηση του Στάθη Ζυμαρίδη για τα νεανικά του χρόνια στην Άρτα και τον τρόπο που ξεδιπλώθηκε το ταλέντο του είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μας δίνει μια γεύση από τη ζωή στην Άρτα στα μέσα της δεκαετίας του ’30.

Στη φωτογραφία τη συνέντευξη σε εικόνες (λίγη προσοχή γιατί είναι δίστηλο το άρθρο) . Μπορείτε επίσης να διαβάσετε όλη τη συνέντευξη στο λινκ https://doxesdespotatou.com/wp-content/uploads/2023/01/Σταθης-Ζυμαρίδης-1.docx

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *