Ο Αρτηνός Μπάμπης Μπίζας – Ο “πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο”!

Το ξανθό παιδάκι, τρίτο από δεξιά στην δεύτερη σειρά στην προηγούμενη φωτογραφία (https://doxesdespotatou.com/v-dimotiko-scholeio-arches-1960/), είναι ο Μπάμπης (Χαράλαμπος) Μπίζας, ένας Αρτηνός που το όνομά του μπήκε στο βιβλίο Γκίνες σαν ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο…..Προσωπικά είχα γνωρίσει τον Μπάμπη Μπίζα στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν εργαζόταν στο ταξιδιωτικό γραφείο ΜΑΝΟΣ και είχα εντυπωσιασθεί από τις γνώσεις του γύρω από τα ταξίδια στην Ευρώπη…..

Ο Μπάμπης Μπίζας (γεννημένος στις 16 Σεπτεμβρίου 1954) είναι Έλληνας εξερευνητής, γεωγράφος, ταξιδιωτικός συγγραφέας και χαρακτηρισμένος από το βιβλίο Γκίνες και το National Geographic, ως ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο. Γεννήθηκε στην Άρτα σε πενταμελή οικογένεια. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Αθήνα. Εκτός από τα ελληνικά που είναι η μητρική του γλώσσα, διδάχτηκε βουλγαρικά και ρωσικά στο Ινστιτούτο Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) στη Θεσσαλονίκη, ενώ γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.

Ως φοιτητής πανεπιστημίου, ταξίδεψε ως “backpacker” στην Ευρώπη ως επί το πλείστον, με ωτοστόπ. Το 1977 ακολούθησε το ρεύμα των νέων Ευρωπαίων ταξιδιωτών, ταξιδεύοντας αρχικά προς την Ινδία οδικώς, διασχίζοντας Τουρκία, Περσία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία και Μπανγκλαντές. Όταν ξέμεινε από χρήματα, βρήκε δουλειά σε ένα πλοίο με το οποίο ταξίδεψε στη Σρι Λάνκα, στη Μαδαγασκάρη, στη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τα επόμενα 8 χρόνια ήταν απασχολημένος με τα ταξίδια ως συνοδός σε ταξιδιωτικές εκδρομές. Το 1987, έχοντας ήδη ταξιδέψει σε όλους τους γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, αποφάσισε να επιβραδύνει τα ταξίδια του για λίγο, ώστε να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός γκρουπ για νέες εκδρομές με μικρές ομάδες, ιδρύοντας τις “Πολιτιστικές Περιηγήσεις”. Τα πρώτα ταξίδια ήταν στην Καμπότζη και το Βιετνάμ, όπου ηγήθηκε του πρώτου γκρουπ. Σύντομα, ακολούθησαν χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως το Τσαντ, η Νιγηρία και η Γουινέα Μπισάου, σε περιοχές όπου οι ντόπιοι έρχονταν για πρώτη φορά σε επαφή με τουρίστες. Μέχρι το 2004 ο Μπίζας είχε επισκεφτεί και τις 194 κυρίαρχες χώρες του κόσμου εκείνη την εποχή. Εκτός του τίτλου “ο πιο πολυταξιδεμένος άνθρωπος στον κόσμο”, έχει χαρακτηριστεί και ως “ο Έλληνας Μαγγελάνος” και “ο Έλληνας Φιλέας Φογκ”

Από εκεί και μετά, ο Μπίζας εξερεύνησε ασυνήθιστους προορισμούς, είτε με γκρουπ είτε μόνος του. Μετά από 20 χρόνια ταξιδιών, είχε βρεθεί σε όλο τον κόσμο. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του σε αποστολή της τότε Σοβιετικής Ένωσης στον Βόρειο Πόλο, τον Μάιο του 1996. Σχεδόν 18 χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2014, ο Μπίζας προσγειώθηκε στο Νότιο Πόλο, γεγονός που τον κατέστησε ως τον μοναδικό Έλληνα που επισκέφθηκε και τους δύο πόλους της Γης. Τα τελευταία χρόνια, ο Μπίζας είναι μέλος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας. (Πηγή : https://el.wikipedia.org/)

Στη φωτογραφία ο Μπάμπης Μπίζας στο Νότιο Πόλο. (Πηγή : https://cosmorama-travel.gr/)

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *