Ο Δήμαρχος Αρταίων Χαρίλαος Γκεσούλης

Άγνωστος σήμερα στους περισσότερους Αρτηνούς, ο Χαρίλαος Γκεσούλης χρημάτισε Δήμαρχος Αρταίων, διορισμένος από το Ε.Α.Μ. – Ε.Λ.Α.Σ., από τον Δεκέμβριο του 1944 μέχρι τις 23 Μαρτίου 1945. Ο Χαρίλαος Γκεσούλης είχε γεννηθεί στα Πράμαντα και ήταν καθηγητής φιλόλογος. Υπήρξε Εθνοσύμβουλος (βουλευτής)  στο Εθνικό Συμβούλιο (ΠΕΕΑ), το οποίο  ήταν το Νομοθετικό σώμα, που προέκυψε από μυστικές εκλογές που διεξήχθησαν στις Κορυσχάδες Ευρυτανίας την άνοιξη του 1944, με απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Είχε συγκληθεί από τις 14 ως τις 27 Μαΐου 1944 και εκεί είχαν συζητηθεί οι προγραμματικές δηλώσεις της «Κυβέρνησης του Βουνού», της πρώτης ελεύθερης κυβέρνησης στην διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, όπου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και εγκρίθηκε το ιστορικό Ψήφισμα των Κορυσχάδων, ο καταστατικός χάρτης της Ελεύθερης Ελλάδας.

Ο Χαρίλαος Γκεσούλης υπήρξε αργότερα για χρόνια καθηγητής στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων. Διαβάζουμε σε ένα άρθρο που έγραψε γι’ αυτόν ο μαθητής τότε της Ζωσιμαίας Σχολής Κώστας Πύρρος :«Ένας συμπαθέστατος καθηγητής τα χρόνια εκείνα στη Ζωσιμαία ήταν ο Χαρίλαος Γκεσούλης, φιλόλογος καλός και εμπνευσμένος από τη διδασκαλική του αποστολή. Ουσιαστικά προοδευτικός άνθρωπος. Διατηρούσε μια στοργική αμεσότητα στην σχέση του με τους μαθητές και είχε την έντιμη ευθύτητα, την καλοδεχούμενη αυστηρότητα και μια ήπια ειρωνική διάθεση, αυτή που συνήθως διαθέτουν οι ορεσίβιοι της καταγωγής του, εκφραζόμενη με ένα χαρακτηριστικό χαμόγελο.

Χαιρόταν και εμπνεόταν ιδιαίτερα όταν, πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα του Γυμνασίου, εύρισκε χρόνο στο μάθημα της νεοελληνικής Ιστορίας να αναφερθεί στους ήρωες του εικοσιένα, περιγράφοντας μας καταστάσεις και συμβάντα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην διδακτέα ύλη….». Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο στο λινκ https://zosimaia.gr/%CE%BF-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%8A%CF%81%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86/

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος Αρταίων Χαρίλαος Γκεσούλης το 1947, στην Άρτα. (Πηγή : ΓΑΚ Άρτης)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *