“Η ιδιαιτερότητα του εδάφους επέδωσε στο Τάγμα της Άρτας τρεις λόχους ανισομερώς καταμερισμένους. (Η αρίθμηση των σταθμών στο Οδοιπορικό του Ν. Σχινά ξεκινούσε από τον Παγασητικό κόλπο).
Ο λόχος των Πραμάντων διέθετε τρεις σταθμούς :
ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ (69ος) : Στους Καλαρρύτες βρισκόταν ο 69ος ελληνικός σταθμός διοικούμενος υπό αξιωματικού, υπήρχε δε και τηλεγραφικός σταθμός ο οποίος επικοινωνούσε με τις κωμοπόλεις Πραμάντων και Αγνάντων. Οι Καλαρρύτες διέθεταν και λοιμοκαθαρτήριο στην έξοδο του χωριού προς το Συρράκο – όπου βρισκόταν ο ομώνυμος ΟΣΤ’ (76ος) οθωμανικός σταθμός – όπως και «υποτελωνείον και καλόν υδραγωγείον».
ΣΤΑΘΜΟΣ ΧΡΗΣΤΩΝ (70ος) : Από τους Καλαρρύτες δυο δρόμοι οδηγούσαν στον επόμενο σταθμό εις το « διεσπαρμένας τας οικίας έχον χωρίδιον Χρηστών, όπου αρκτικώς του χωριδίου, 20’ της ώρας κείται ο ομώνυμος ελληνικός σταθμός». Από αυτόν έβλεπε κανείς πολύ καθαρά το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο όρος Πολιάνα και το χωριό Ντοβίζντιανα (Προσήλιο) όπου βρισκόταν ο 77ος ομώνυμος οθωμανικός σταθμός. Πιο δεξιά στο χωριό Μιχαλίτσι βρισκόταν ο 78ος οθωμανικός σταθμός όπου την εποχή εκείνη συγκεντρώνονταν υλικό για την κατασκευή στρατώνα.
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΚΛΟΥΠΟΥ (71ος): Ο ελληνικός σταθμός Σκλούπου βρισκόταν 1 ½ ώρα μακριά από το ομώνυμο χωριό, στη θέση Πολιτσά. Ήταν ένα μικρό οίκημα δίπλα στην μονότοξη γέφυρα του Αράχθου, η οποία είχε άνοιγμα 50 μέτρα, πλάτος 1,50 μ. και μέσο ύψος από τον πυθμένα μέχρι το θόλο 35 μ. Οι όχθες και από τις δυο πλευρές του ποταμού, την ελληνική και την οθωμανική ήταν βραχώδεις, απότομες και πάρα πολύ δύσβατες. Απέναντι από την γέφυρα, στο χωριό Κοστίτσι, στα Κατσανοχώρια βρισκόταν ο ΟΘ’ (79ος) ομώνυμος οθωμανικός σταθμός…..” (Πηγή : Η ΟΡΟΘΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ ΤΟ 1881, Α. Καρρά, Άρτα, 2021)
Στη φωτογραφία του Γιάννη Σκουλά, που αποτύπωσε τα σημεία που υπήρχαν τα φυλάκια της οροθετικής γραμμής του 1881, “Το υποτελωνείο στους Καλαρρύτες που σήμερα είναι οικία ιδιοκτησίας Χρήστου Κοταρέλα”. Μπορείτε να διαβάσετε για το οδοιπορικό του Γιάννη Σκουλά με σκοπό να φωτογραφήσει ότι απέμεινε από τα φυλάκια του 1881 στην ίδια εργασία στο λινκ https://doxesdespotatou.com/wp-content/uploads/2022/09/Η-Οροθετική-Γραμμή-του-Αράχθου-το-1881.pdf