Ο φωτογράφος Σπύρος Μελετζής στην Άρτα, 1937-38

——————-

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΤΑ του Σπύρου Μελετζή
“Την άνοιξη του 1937, νέος και ανήσυχος φωτογράφος, ετοιμάζοντας την πρώτη και μεγάλη περιοδεία μου στην Ήπειρο, πρώτος σταθμός εγκατάστασής μου ήταν η Πρέβεζα ………………Στην Πρέβεζα έμεινα πέντε μήνες φωτογραφίζοντας τους ντόπιους κατοίκους και άλλους απ’ τα γύρω χωριά. Κυρίως όμως ήταν το ορμητήριό μου για την περιοδεία μου προς την ορεινή , πανέμορφη και δυσπρόσιτη ‘Ήπειρο.
Με το ίδιο σκεπτικό μεταφέρθηκα ακολούθως και στην Άρτα, όπου παρέμεινα για οκτώ μήνες.
Η Άρτα εκείνη την εποχή ήταν μια πλούσια πόλη χάρις στη μεγάλη παραγωγή και εξαγωγή πορτοκαλιών. Τα περιβόλια την κύκλωναν γύρω γύρω. Νοίκιασα και πάλι ένα σπίτι, εργαστήριο και σε δυο μέρες, έτοιμος καθ’ όλα, έκανα αναγνωριστικό περίπατο στην πόλη. Με εντυπωσίασαν εξαιρετικά ο ναός της Παρηγορήτισσας και το φημισμένο γεφύρι της. Στην πλατεία υπήρχε ένας κινηματογράφος και εκεί παραδίπλα είχε στημένη την υπαίθρια φωτογραφική του μηχανή ο Φώτης, όπου έβγαζε στιγμιαίες φωτογραφίες. Υπήρχε και ένας άλλος φωτογράφος στην πόλη με εργαστήριο, όπου έβγαζε εβδομαδιαίες φωτογραφίες. Ο Φώτης με υποδέχτηκε σχεδόν προκλητικά, λέγοντάς μου πως δεν έχει δουλειά για μένα ο χώρος και με έπαρση μου είπε πως είναι ο μοναδικός που έχει κάνει μια αξεπέραστη φωτογραφία του ιστορικού γεφυριού.
Την άλλη μέρα, φορτωμένος την μηχανή μου, πολιόρκησα το γεφύρι από πολλές πλευρές. Κάποια στιγμή μπήκα μέσα σ ’ένα πορτοκαλεώνα. Το γεφύρι μπροστά μου δέσποζε επιβλητικό . Το αγκάλιασα με το φακό μου μ’ ένα φουντωτό κλωνάρι γεμάτο πορτοκάλια. Τύπωσα την πλάκα σε 60χ80 και ο συνδυασμός πέτυχε. Τα δυο χαρακτηριστικά της ‘Άρτας πέρασαν μέσα σ’ αυτή τη φωτογραφία μ’ ένα ταίριασμα μοναδικό.
Ο σπιτονοικοκύρης μου ήταν μαραγκός. Μου έφτιαξε μια κορνίζα που πλαισίωσε τη φωτογραφία και στη συνέχεια την τοποθέτησα στον κινηματογράφο της πλατείας δίπλα στο ταμείο. Την άλλη μέρα όλη η Άρτα μιλούσε γι’ αυτή τη φωτογραφία και τον Αθηναίο φωτογράφο. Το γεφύρι υποβλητικό – με τη μεγάλη καμάρα του και τις μικρές παραδίπλα, ο Άραχθος αποκάτω να ρέει ήρεμα τα νερά του – στεφανωμένο με κλώνους πορτοκαλιάς…….”

Στη φωτογραφία το Γεφύρι με το κλωνάρι της πορτοκαλιάς όπως το αποθανάτισε ο Σπύρος Μελετζής το 1937 (Πηγή φωτογραφίας και κειμένου Περιοδικό ΠΡΟΤΑΣΗ, τχ. 4, Άρτα, 1998

….κι εδώ σε φωτοκάρτα υπογεγραμμένη από τον ίδιο!!!

Δημοσιεύθηκε στην Επισκέπτες άσημοι και διάσημοι. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *