“…..Η διασκέδαση άρχιζε από το Σάββατο της πρώτης Αποκριάς. Οι γυναίκες μαζεύονταν στην πλατεία και κάθονταν γύρω από έναν σοφρά (χαμηλό, στρογγυλό τραπάζι). Κάποια απ’ αυτές έφερνε το νταψί από το σπίτι της για το παιγνίδι. Κάθε μια έφερνε γύρω το νταψί επάνω στο σοφρά, για να κρατάει το ρυθμό και τραγουδούσε πρώτα αυτή και στη συνέχεια συνόδευαν και οι άλλες γυναίκες. Τα τραγούδια που τραγουδούσαν ήταν Ο Κωσταντάκης, Το αμπέλι, Τα αλλάδερφα, Η Θοδωρούλα…..
Την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς έτρωγαν για τελευταία φορά κρέας. Τις υπόλοιπες μέρες, μέχρι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, μαγείρευαν κοτόπιτα. Μετά το τραπέζι, έριχναν τουφεκιές. Τα κορίτσια την πρώτη μπουκιά που έτρωγαν, την έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι, για να δουν στον ύπνο τους τον άντρα που θα παντρευόνταν. Στο τέλος του φαγητού έβραζαν από ένα αυγό ο καθένας, το άλειφαν με γιαούρτι, το έδεναν με κλωστή, κι ο ένας το έριχνε στον άλλο για να το πιάσει με το στόμα. Όποιος το έπιανε ήταν άξιος, σπάνια όμως συνέβαινε αυτό. Σ’ αυτό το παιγνίδι συμμετείχε όλη η οικογένεια.. Τα φαγητά που περίσσευαν τ’ άφηναν στο τραπέζι μέχρι το πρωί, που μάζευαν και τα έδιναν να τα φάνε τα ζώα…..” (Πηγή : ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ – ΚΑΛΑΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ, Μ. Νταλάκα, Άρτα, 1996)
Στη φωτογραφία “Το Γαιτανάκι στην Καλαμιά Άρτης το 1952” (Πηγή : ΚΑΛΑΜΙΑ – ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ, ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ, Λ. Ζιώβας, Άρτα, 2021)