Οι δημοτικές εκλογές του 1990

Στις δημοτικές εκλογές του 1990, το τοπικό ΠΑΣΟΚ επιστράτευσε τον παλαίμαχο πολιτικό Αλέκο Λιαροκάπη, που έχαιρε της γενικότερης εκτίμησης της τοπικής κοινωνίας και τον έχρισε υποψήφιο δήμαρχο. Η επιλογή αυτή έγινε αποδεκτή και από όλα τα κόμματα της Αριστεράς, που για πρώτη φορά δεν κατέβασαν δικό τους υποψήφιο και πρόσφεραν τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Α. Λιαροκάπη.

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε έντονα το επιτελείο της Ν.Δ.. Στο μεταξύ ο Κ. Βάγιας, που είχε εξασφαλίσει το κομματικό χρίσμα και γι’ αυτές τις εκλογές (για τέταρτη συνεχόμενη φορά) είχε οργανωθεί και δεν λειτουργούσε πλέον μόνο υπό την ομπρέλα της Ν.Δ.. Συγκρότησε επιτελείο που ανέλαβε την όλη διαδικασία του προεκλογικού αγώνα, αναθέτοντας στον γράφοντα (Λευτέρη Στασινό) το ρόλο του συντονιστή και του τομέα των Δημοσίων Σχέσεων του συνδυασμού. Για πρώτη φορά στην Άρτα, δημοτικός συνδυασμός λειτουργούσε με προχωρημένες, μεθοδευμένες και με στρατηγική κινήσεις.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό και δεν προσέφερε εφησυχασμό. Στο απέναντι στρατόπεδο υπήρχε μέτωπο όλων των κομμάτων και ο επικεφαλής, παρά τις τότε άσχημες συνθήκες για το ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν εύκολος αντίπαλος. Έπρεπε να εξαντληθούν όλες οι προσφερόμενες δυνατότητες και προϋποθέσεις για να διασφαλιστεί η νίκη. Έπρεπε να γίνει άνοιγμα προς το χώρο της Αριστεράς και μάλιστα σε άτομα που είχαν δυσφορήσει από τη συνεργασία του χώρου τους με το ΠΑΣΟΚ ή είχαν αποστασιοποιηθεί. Έπρεπε να εξασφαλιστεί ή συμμετοχή ατόμου στο ψηφοδέλτιο, που θα μπορούσε να αποσπάσει από το χώρο του, έστω και 50 ψηφοδέλτια. Και βρέθηκε στο πρόσωπο του γιατρού Νίκου Παπακώστα, του οποίου η συμμετοχή, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, ήταν καθοριστική για τη νίκη του Κ. Βάγια, συγκεντρώνοντας το εκπληκτικό νούμερο των 325 ψήφων, ενώ ο Α. Λιαροκάπης έχασε μόλις για 62 ψηφοδέλτια.

Ο συνδυασμός ΑΡΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Κ. Βάγια, συγκέντρωσε ποσοστό 50,6%, έναντι ποσοστού 49,4 του συνδυασμού ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του Α. Λιαροκάπη.

Το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών του 1990, αποδείχτηκε για τον Κ. Βάγια, θεμέλιο της μετέπειτα απόλυτης και πολύχρονης κυριαρχίας του στο Δήμο Αρταίων. (Πηγή : ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ ΑΡΤΑΙΩΝ 1975 – 2003, Λ. Στασινός, Άρτα, 2004)

Στη φωτογραφία ο Δήμαρχος πλέον Κώστας Βάγιας σε συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά την 1η Μάη, από το ίδιο βιβλίο.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο
Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *