ΟΙ ΓΚΑΜΗΛΕΣ

Δυτικότερα από το κέντρο της συνοικίας Μουχούστι, προς το ποτάμι, ήταν δυο μεγάλα βράχια σε σχήμα καμήλας που οι Αρτινοί τα έλεγαν Γκαμήλες. Η παράδοση έλεγε πως εκεί βούλιαξαν δυο μεγάλες καμήλες και απολιθώθηκαν. Στη θέση αυτή “…ότε υπήρχον εις Άρταν κάμηλοι” σταμάταγαν τα καραβάνια και υπήρχε χωριστός οβορός (φραγμένος χώρος) για τις καμήλες, απ΄τις οποίες πήρε το όνομα η θέση. (Πηγή ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Γ. Τσούτσινου, Αθήνα, 2001)

Στη φωτογραφία καρτ -ποστάλ από τις αρχές του 1900 που εστάλη στη Γερμανία και απεικονίζει καραβάνι με καμήλες στην Άμφισσα…..

1917 : Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία που δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να μην την δημοσιεύσουμε. Αν και η συγκεκριμένη φωτο είναι από την περιοχή της Φλώρινας, ωστόσο μας υπενθυμίζει την περιοχή “Γκαμήλες” στην είσοδο της Άρτας, κοντά στο ποτάμι όπου ήταν το μέρος που οι Κιρατζήδες άφηναν τις καμήλες τους όταν μετέφεραν τα εμπορεύματά τους. Για την περιοχή έχουμε ήδη δημοσιεύσει αρκετά στοιχεία παλαιότερα….(Η φωτο δημοσιεύτηκε στην ομάδα Άσπρο και Μαύρο)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *