Οι Γυμναστικές Επιδείξεις στη Άρτα – (1)

Οι «γυμναστικές επιδείξεις» αποτελούσαν πάντοτε ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη της Άρτας, πραγματοποιούνταν στο εθνικό στάδιο και συμμετείχαν σ’ αυτές όλα τα Γυμνάσια της πόλης.

«Οι Γυμναστικές επιδείξεις θεσμοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεταξικής δικτατορίας καθώς η γυμναστική τότε κατείχε σημαντική θέση στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Το 1936 εκδόθηκε ο Πρακτικός Οδηγός Δημοδιδασκάλου  από τον Επιθεωρητή Δημοτικής Εκαπαίδευσης Κοσμά Μιχαηλίδη, με ειδικό κεφάλαιο  για τις γυμναστικές επιδείξεις και με αναφορές για την προετοιμασία και το πρόγραμμα καθώς και λεπτομέρειες για την άψογη εμφάνιση  και τη σύνταξη σχτικών εκθέσεων. Το πρόγραμμα ήταν απόλυτα προκαθορισμένο και περιλάμβανε παρέλαση, ελεύθερες ασκήσεις σουηδικής γυμναστικής, χορούς, παιδιές, αγωνίσματα και βραβεύσεις. Στον οδηγό τονίζονταν η μη επανάληψη των σουηδικών ασκήσεων τρεις και τέσσερεις φορές, ενώ  αντίθετα πρότειναν σχηματισμούς  γεωμετρικών σχημάτων σε συνδυασμό με μοτσική και άσματα όπου ήταν δυνατόν, για να παρέχουν ένα ευχάριστο θέαμα κατά τα γραφόμενα……» (Πηγή : ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ (1950 – 1975), Διδακτορική διατριβή της Δ. Γκάτζιου, ΕΑΠ, 2021)

Στην Άρτα, πριν ακόμη εγκαινιαστεί το Εθνικό Στάδιο Άρτης οι Γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου γινόταν στον προαύλιο χώρο του Α’ Γυμνασίου Άρτης με πλήθος κόσμου να τις παρακολουθεί. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από την έναρξη των Γυμναστικών Επιδείξεων το 1950.Στη σημαία ο κ. Γιώργος Μπιτχαβάς, αργότερα υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας στην Άρτα. (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Τάκη Ζαρκαλή)

Δημοσιεύθηκε στην Αθλητικές Εκδηλώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *