ΟΙ ΡΑΔΟΒΥΖΙΝΟΙ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ – 1914

————————
“Με την κατάληψη της Β. Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό το 1913, οι Μεγάλες Δυνάμειςκαι ιδιαίτερα η Ιταλία με την Αυστροουγγαρία, απεφάσισαν στη διάσκεψη του Λονδίνου, στις 30 Μαίου 1913, ερήμην της Ελλάδος, την παραχώρησιν των νομών Κορυτσάς και Αργυροκάστρου στην Άλβανία και για να χρυσώσουν το χάπι, παραχώρησαν στην Ελλάδα τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, Χίος , Λέσβος, Σάμος κλπ. Κατόπιν της αποφάσεως αυτής η οποία ήταν υποχρεωτική για την Ελλάδα, η Ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε στην ανάγκη να διατάξει τον Οκτώβριο του 1914 την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την περιοχή της Β. Ηπείρου. Το να υποταχθούν όμως στη διαταγή αυτή και οι Βορειοηπειρώτες δεν ήταν εύκολο, διότι αρκετά δεινά είχαν υποστεί από την μέχρι τότε δουλεία των Τούρκων. Έτσι στις 17 Φεβρουαρίου 1914, η Συντακτική Συνέλευση των Βορειοηπειρωτών κήρυξε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Η κυβέρνηση του Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου διέταξε τον ένοπλο αγώνα και κάλεσε τους απανταχού Έλληνες να προστρέξουν για τη σωτηρία των αδελφών τους Βορειοηπειρωτών. Έτσι στη περιοχή του Λεσκοβικίου άρχισαν να συρρέουν τμήματα εθελοντών μεταξύ των οποίων και το αντάρτικο σώμα του οπλαρχηγού Γρηγόρη Σ. Κοσσυβάκη από την Μεγαλόχαρη Άρτης, το οποίο έδρασε και στην περιοχή του Αργυροκάστρου, με απώτερο σκοπό να εμποδίσουν την είσοδο των τμημάτων της Αλβανικής χωροφυλακής, η οποία είχε καταλάβει την Κορυτσά στις 17 Φεβρουαρίου 1914.

Στην ίδια ομάδα συμμετείχαν και οι οπλαρχηγοί Δημήτριος Κοσσυβάκης του Γρηγορίου, ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κοσσυβάκης και ο Νικόλαος Κοσσυβάκης. Άλλοι συμμετέχοντες από την περιοχή της Άρτης ήταν ο Λεωνίδας Σπαής, ο Ηλίας Λουτσάρης και ένας, δύο ακόμη……….”(Πηγή : Άρθρο του Γ. Παππά για τον Οπλαρχηγό του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα Γρηγόρη Σ. Κοσσυβάκη στην ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, τχ. 200, 1993)

Στη φωτογραφία : ΠΡΕΜΕΤΗ ΒΟΡ. ΗΠΕΙΡΟΥ, 1914 : Όρθιος στο κέντρο ο οπλαρχηγός Γρηγόρης Σωτ. Κοσσυβάκης. Όρθιος αριστερά o Γιάννης Σιατίστας. Καθήμενοι : στο κέντρο ο αρχηγός Επαναστ. Σωμάτων Γιάννης Σωτ. Κοσσυβάκης, δεξιά Γ. Τσάμης.
(Πηγή : Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Ν.Γ. Κοσσυβάκης, Αθήνα, 2001)

Επιπλέον ονόματα εθελοντών πολεμιστών από την περιοχή της Άρτας που μας έχουν αποσταλεί και εικονίζονται στη φωτογραφία : Γκούντας Ευάγγελος (πίσω στη μέση με τον σκούφο), Σκέντος Αθανάσιος (Σιούλας), Πάλλας Δημήτριος, Μάνθος Κοντοχρήστος, Γεώργιος Γκούντας, Νίκος Τσακανίκας, Κωνσταντίνος Μπανιάς, Γεώργιος Μπανιάς (Ιατρός – Στρατηγός – Βουλευτής 1927-32), Αθανάσιος Νασιούλας, Αλ. Τσιμπλής, Γ. Έξαρχος.
Δημοσιεύθηκε στην Ο Ξεσηκωμός κατά των Τούρκων. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *