Γεννήθηκα στην πόλη μου!

“Γεννήθηκα στην πόλη μου την  Άρτα στις 4 Φλεβάρη 1937. Η οικογένειά μας αποτελούνταν από τη Μάνα μου τη Ρίγγενα κι απ’ τα δυο μου αδέρφια, το Μάχο και το Ράκια, μεγαλύτεροί μου κατά 15 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Ο πατέρας μου κι άλλα μου αδέρφια είχαν πεθάνει. Ήμουνα 3-12 μηνών όταν πέθαναν ο πατέρας μου και δυο απ’ τ΄αδέρφια μου, ο Κώστας κι ο Μήτσος (19 και 18 χρονών αντίστοιχα) και γι’ αυτό δεν τους γνώρισα. Πέθαναν μάλιστα από πνευμονία που τότες θέριζε ιδιαίτερα τη φτωχολογιά.

Οι γονιοί μου κατάγονταν απ’ τα βουνά της Άρτας, τα Τζουμέρκα, τα γνωστά δηλαδή αρχαία Αθαμανικά όρη. Η Μάνα μου γεννήθηκε στην Άγναντα το 1897 κι ο πατέρας μου κατάγονταν απ’ τα Πράμαντα, αλλά μεγάλωσε κι έζησε κι αυτός στην Άρτα.

Η Ρίγγενα στα 1898, όταν ήταν ενός χρόνου, ήρθε από το χωριό της με την οικογένειά της στην πόλη της Άρτας κι από τότες έμενε εκεί έως ότου πέθανε στα 1987. …………

Η Ρίγγενα είχε κι ένα περβολάκι με πορτοκαλιές και μ’ όλα τ’ άλλα καρποφόρα δέντρα κι απ’ αυτό έπαιρνε κάποια λεφτά και μαζί μ’ αυτά που έπαιρνε ο Μάχος κι αργότερα κι ο Ράκιας που δούλευαν στον μοναδικό κινηματογράφο της πόλης «ΟΡΦΕΥΣ», ζούσαμε φτωχικά αλλά έντιμα με πολλή αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Η περηφάνεια μας αυτή οφείλονταν στους χαρακτήρες μας και στην Αθαμάνισσα Μάνα μας που αργότερα έγινε ηρωίδα της αντίστασης.

Ο πατέρας μας ήταν γόνος πλούσιας και αρχοντικής οικογένειας που στην πορεία της ξέπεσε οικονομικά κι εκείνος έγινε τσαγκάρης. Μερικά μεγάλα ακίνητα στην Άρτα ήταν του πάπου μας Κώστα (Ντούλα) Ρίγγα, τα οποία τα πήραν οι τοκογλύφοι δανειστές του με τους υπέρογκους τόκους που του έπαιρναν. Αυτό είχε καταγγελθεί και δημόσια από αντιμαχόμενους πολιτικούς γύρω στα 1960. Ένα τέτοιο ακίνητο είναι αυτό που βρίσκεται στην πλατεία Σκουφά και το οποίο τελευταία δωρήθηκε απ’ τον ιδιοκτήτη του στο Σύλλογο «ΣΚΟΥΦΑΣ» και στα «ΕΛΕΗ» Άρτας. Φέρει μάλιστα χαραγμένη την επιγραφή του κτήτορα «Κ.Δ.Ρ. 1887», δηλαδή Κωσταντίνος Δημητρίου Ρίγγας 1887…..(Πηγή : ΟΙ ΕΡΩΤΙΚΟΙ, Ν. Ρίγγας, Αθήνα, 1996)

Στη φωτογραφία το ζεύγος Ρίγγα σε νεαρή ηλικία όρθιοι αριστερά (η Ρίγγενα παντρεύτηκε σε ηλικία 17 χρονών), με άλλα μέλη της οικογένειας, τη δεκαετία του 1920. (Φωτο από το οικογενειακό αρχείο Πηνελόπης Ρίγγα)

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινές Οικογένειες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *