Όταν το καλοκαίρι σήμαινε ακόμα πολύ διάβασμα….

Υπήρξαν κάποιες γενιές μαθητών που δεν μπόρεσαν να απολαύσουν ξένοιαστα το καλοκαίρι τους σαν απόφοιτοι πλέον του Εξατάξιου τότε Γυμνασίου. Και τούτο γιατί οι  εισιτήριες, όπως λεγόταν τότε, εξετάσεις για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο γινόταν στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Την περίοδο 1967 – 1979 οι Γενικές εισιτήριες εξετάσεις περιλάμβαναν κύκλους σχολών. Οι υποψήφιοι εξετάζονταν σε 4 ως 6 μαθήματα τον Σεπτέμβριο αφού ήδη είχαν πάρει απολυτήριο από τον Ιούνιο, έπαιζε δε ρόλο και η γενική βαθμολογία του απολυτηρίου. Οι εξετάσεις διενεργούνταν  στις έδρες των Πανεπιστημίων (Αθήνα,Θεσσαλονίκη,Πάτρα, Ιωάννινα). Τα θέματα ορίζονταν από την Επιτροπή Εισιτηρίων Εξετάσεων και η βαθμολόγηση γινόταν από καθηγητές ΑΕΙ και λυκειάρχες ή γυμνασιάρχες. Οι υποψήφιοι εισάγονταν στις Σχολές της προτίμησής τους κατά σειρά συνολικής βαθμολογίας μέχρι συμπλήρωσης του ορισμένου αριθμού εισακτέων (numerus clausus) και συνυπολογίζονταν στη βαθμολογία των εξετάσεων ο βαθμός του απολυτηρίου, η δε εξεταστέα ύλη αποτελούνταν από την ύλη και των τριών τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου».

Αυτό σήμαινε ότι οι μαθητές έπρεπε να περάσουν το καλοκαίρι μετά το τέλος των μαθημάτων της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου διαβάζοντας για τις εισαγωγικές εξετάσεις και καθώς ή ύλη ήταν απεριόριστη, το να εισαχθείς στο Πανεπιστήμιο  χωρίς φροντιστηριακά μαθήματα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο. Αρκετοί δε Αρτηνοί μαθητές που είχαν τη δυνατότητα, περνούσαν τα δυο τελευταία καλοκαίρια των σχολικών τους χρόνων, επιλέγοντας κάποιο από τα μεγάλα φροντιστήρια στην Αθήνα.

Στην Άρτα τη δεκαετία του ’70 το μεγαλύτερο φροντιστήριο ήταν το «ΚΥΤΤΑΡΟ». Στεγαζόταν σε ένα τριώροφο κτίριο με πρόσοψη στη Σκουφά και είσοδο από την οδό Κουμουνδούρου. Υπεύθυνοι για τα θετικά μαθήματα ήταν οι Θωμάς Σακκάς, (φυσικός), ο Γιώργος Φωτονιάτας (μαθηματικός) και ο Αντώνης Κολιάτσος (μαθηματικός), ενώ για τα θεωρητικά μαθήματα ο φιλόλογος Χρήστος Νάκος.

Στη φωτογραφία “Σχολικό Έτος 1975-76 – Η τάξη θεωρητικής κατεύθυνσης του φροντιστηρίου ΚΥΤΤΑΡΟ”. Διακρίνονται : Βασιλική Κωστάκη, Βασιλική Πανταζή, Νάση Μπάλτα, Βασιλική Κώτση, Ελένη Τσουμάνη, Αννα Στρεβίνα, Ντίνα Σιώζου, Νίκη Παππά, Θόδωρος Μάλιος, Δημήτρης  Τσίρκας, Αγγέλης, Ξαξίρης, Γιώργος Μουσγάς, Αναστασία Καρρά κ.α. Μαζί τους ο εξαιρετικός φιλόλογος Χρήστος Νάκος. Όλοι σχεδόν από τους εικονιζόμενους είχαν εισαχθεί στην σχολή της πρώτης τους επιλογής. (Φωτο από προσωπική συλλογή Α. Καρρά)

Δημοσιεύθηκε στην Η Εκπαίδευση στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *