Παρά λίγο…αρπαγή!!!

14 Φλεβάρη σήμερα κι ας το γιορτάσουμε με ιστορίες κ φωτογραφίες ερωτευμένων απ’ το παρελθόν…..

“Ο Ζαχαρής Α. Τ. είχε οχτώ παιδιά, εφτά κορίτσια και το τελευταίο αγόρι. Τα τρία κορίτσια είχαν παντρευτεί, το ένα είχε πεθάνει από ατύχημα, οι γονείς κι αυτοί δεν ζούσαν και μείναν ορφανά τρεις κόρες, η Βασιλική, η Σοφία, η Θεοδοσία και το αγόρι ο Θανάσης που ήταν στο οικοτροφείο της Παραμυθιάς. Επειδή το σπίτι τους κατέστη ετοιμόρροπο, πήγαν τα κορίτσια στο γειτονικό σπίτι της Κώστα – Τενέζαινας (ενός δωματίου) και καθότανε εκεί μέχρι να επισκευάσουν το δικό τους.

Ο Γληγόρης Κ. από το συνοικισμό Μαχαλά, 41 χρονών, πολεμιστής της Μικράς Ασίας, ένας γεροδεμένος άντρας ερωτεύτηκε τη Βασιλική κι έστειλε προξενήτρα, αλλά αυτή δεν τον ήθελε…. Ο Γληγόρης, τυφλωμένος απ’ τον έρωτα πήρε την απόφαση να την κλέψει παρά τη θέλησή της, κι είπε μέσα του : “Εγώ έφτασα μέχρι το Τουλού – Μπουνάρ και το Σαγγάριο ποταμό στη Μικρά Ασία, ενώ εσύ δεν βγήκες έξω απ’ το χωριό και δεν με θέλεις;”

Έτσι κατέστρωσε ένα ραδιουργό σχέδιο  με δυο ή τρεις φίλους του απ’ το χωριό Ανώγειο και μια νύχτα του Σεπτεμβρίου του 1930 πήγαν στο σπίτι που κοιμόταν οι κοπέλες, παραβιάσανε την πόρτα και τις αιφνιδιάσανε. Έντρομες οι κοπέλες βάλανε τις φωνές και τα κλάματα και  η πιο τολμηρή άρπαξε τη γάστρα και την έβαλε πάνω στη φωτιά για να μη φωτίζει  και βλέπουν οι άρπαγες τα πρόσωπά τους. Και το πέτυχαν. Γιατί οι κλέφτες αντί για τη Βασιλική αρπάξανε τη Σοφία. Θαμπωμένοι από τη βιασύνη και την πάλη με τα  κορίτσια, δεν πρόσεξαν ποια ήταν, σβαρνίζοντάς την πήραν το δρόμο της επιστροφής, αλλά σε αυτό το χρονικό διάστημα, από τις φωνές των κοριτσιών ξύπνησαν οι γείτονες  και τρέξαν για βοήθεια.  Ο Μίχο – Τσαρακλής άρπαξε ένα φκιαρόξυλο που βρήκε μπροστά του κι έφτασε στο σπίτι, καθώς κι ο Μάρκο – Πρέντζιας και άλλοι γείτονες φτάσανε στο σπίτι  και πήραν την απόφαση να κυνηγήσουν τους απαγωγείς, αλλά με φόβο γιατί εκείνοι θα κρατούσαν όπλα….

Οι άρπαγες τραβολογούσαν την κοπέλα και απομακρύνονταν από το σπίτι, όταν ο Γληγόρης ανακάλυψε ότι η κοπέλα δεν ήταν η Βασιλική αλλά η Σοφία. Τότε άρχισε τα βρισίδια και λέει στους άλλους : “Αφήστε την να φύγει”. Εκείνοι τον παρότρυναν να την πάρουν κι ας ήταν η Σοφία, όμως εκείνος δεν θέλησε κι εισέπραξε τα σταυροκαντηλίσματα από τους φίλους του. Τότε αφήσανε την κοπέλα και γύρισε στο σπίτι της και οι απαγωγείς γυρίσανε στα δικά τους άπρακτοι και ντροπιασμένοι, η δε επιχείρηση έληξε άδοξα!!!

Η Βασιλική έκανε μήνυση στο Γληγόρη όπου δικάστηκε 9 μήνες φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή του παντρεύτηκε το 1935 την Πανάγιω Σ.. Η Βασιλική, τον άλλο χρόνο από το συμβάν παντρεύτηκε τον Κίτσο Β. από το Γοργόμυλο…..(Πηγή : ΕΝΘΥΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, Απόστολος Ντάλας, Αθήνα, 2005)

Στη φωτογραφία “Παλιά γκραβούρα με την αρπαγή της νύφης. El Mundo Ilustrado 1880”.

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *