Περιγραφή της συνάντησης Ζέρβα – Σαράφη από τον Νικηφόρο Κοσσυβάκη στη Μεγαλόχαρη

4.2.1943. ΠΕΜΠΤΗ. (Μεσόπυργος). Έφτασε από τη μεριά της Θεσσαλίας, ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης, συνοδευόμενος από δύο αξιωματικούς. Φορεί μαύρο κοστούμι, επίσης μαύρο παλτό και καπέλο (ρεπούμλικα). Είναι μετρίου αναστήματος αλλά ευθυτενής με βροντώδη φωνή. Κατάλυμα βρίσκει στο σπίτι του Αθαν. Κοσμά και θα έχει συζητήσεις με τον Αρχηγό και τους Άγγλους. Λάβαμε σήμα ότι αεροπλάνο θα έλθει σε τρεις ημέρες. Η φυγή του Ν. Ζ. από το σπίτι του γιατρού Θεοφ. Κοσμά οφείλεται στα “μούτρα” που του έκανε η γιατρίνα….Έτσι λοιπόν, τα μάζεψε και αυτός και ήλθε παρέα στον γέρο – Γιωργάκη Κοσμά.

5.2.1943. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Έγινε η πρώτη συνάντηση του Στ. Σαράφη με τους Έντι – Ν.Ζ. Για συσσίτιο πρέπει να πηγαίνουμε στο σχολείο, που ήταν μισή ώρα μακριά.

6.2.43. ΣΑΒΒΑΤΟ. Έφτασε από Ρούμελη η ομάδα του ΕΑΜ υπό τον καπετάν “Διάκο”. Επίσης άλλη ομάδα του ΕΑΜ Θεσσαλίας υπό τους Χαρ. Θέο και Ν. Οικονόμου. Είχαν αμφότεροι συνομιλίες με τον Έντι και Ν.Ζ.. Ο Χαρ. Θέος ξέφυγε από την επιτήρηση του Ν. Οικονόμου, συνομίλησε κρυφά με τον γιατρό Θεοφ. Κοσμά και, εν συνεχεία, με Ν.Ζ.. Μάλιστα του….”γυάλισαν” λίρες και οπωσδήποτε, θα φύγει από το ΕΑΜ. Πληροφορίες περί ανόδου των Ιταλών.

7.2.1943. ΚΥΡΙΑΚΗ. Διαψεύδονται τα περί ανόδου Ιταλών. Νέα συνομιλία των Ν.Ζ. – Σαράφη. Ο Ν.Ζ. είναι άρρωστος από τις αμυγδαλές του και κρεβατώθηκε στο τζα΄κι του μπάρμπα Γιώργάκη Κοσμά. Οι άγγλοι έχουν άφθονα φάρμακα, γάλα, ακόμη και σοκολάτες, γι’ αυτό ρώτησα τον Αρχηγό γιατί δεν ζήτησε να δώσουν και σ’ αυτόν εφόσον είναι άρρωστος. Μου απάντησε :” Άσε ρε Νικηφόρε, και τους έχω εδώ, πάνω στο στομάχι και με πατούν….” (δείχνοντας με το χέρι του αυτά που έλεγε…)

8.2.1943.ΔΕΥΤΕΡΑ. Ο Ν.Ζ. εξακολουθεί να είναι άρρωστος και μάλιστα με υψηλό πυρετό. Έφυγε προς Θεσσαλία ο συνταγματάρχης Στέφανος Σαράφης, συνοδευόμενος από τους δύο αξιωματικούς του.. Ο Χαρ. Θέος ήλθε σε επαφή, δια μέσου του Θ. Κοσμά, με τον Ν.Ζ. και αυτός έδωσε εντολή, του έδωσαν λίρες και άρβυλα και αναχώρησε για την περιοχή της Αργιθέας…….(Πηγή : Η ΤΡΙΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, Νικηφόρος Γ. Κοσσυβάκη, Αθήνα, 2001)

Στην φωτογραφία ¨Αντάρτες ΕΔΕΣ της ομάδας Μεγαλόχαρης Άρτης”, από το ίδιο βιβλίο

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *