“ΠΕΤΡΟΒΟΥΝΙΟΝ, ούτω καλείται ο λόφος ούτος, ως λίαν πετρώδης, εκτεινόμενος από του χωρίου Λημήνη μέχρι του χωρίου Μπάνη εξ ανατολών προς μεσημβρίαν της Αρτης, καθ΄ην θέσιν πηγάζουσιν εν τω Ινάχω εισρέοντα πλείστα πότιμά τε και μεταλλειούχα ύδατα….”, (ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884)
Στη φωτογραφία η περιοχή της Άρτας σε απεικόνιση του περιηγητή William Martin Leake, το 1835….
Εν τω λόφω τούτω ευρίσκεται αρχαίος Ανεμόμυλος οικοδομηθείς υπό δύω ευπατριδών Αρταίων Μίντσου και Κωσταντίνου Ζαχάρου, άχρηστος ήδη….….(ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884)
Στην καρτ-ποστάλ του Νίκου Κουρτίδη τα ερείπια του αρχαίου ανεμόμυλου απ’ τον οποίο πήρε και το όνομά της η Οδός Ανεμομύλων…
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Ένα από τα παρεκκλήσια της Μονής Κάτω Παναγιάς ήταν και ο Προφήτης Ηλίας πάνω στο Πετροβούνι, που κτίστηκε το 1777. Λέγεται ότι τον έχτισαν οι “μηλοτοποιοί” δηλαδή οι γουναράδες της πόλης, σαν προστάτη Άγιο και μαζεύονταν εκεί κάθε χρόνο για να τον τιμήσουν… Το 1854 ο Μπατσακσίζης (με κοντά πόδια) Μωραίτης Αχμέτ Πασσάς τον κατέστρεψε ολοσχερώς με το πρόσχημα ότι ήταν λημέρι ληστών …Μέσα στο 1903, ο Δήμαρχος Αντώνιος Π. Γαρουφαλιάς προχώρησε στην ανακατασκευή του ναού του Προφήτη Ηλία….Έκτοτε οι Αρτινοί, τιμούσαν πάντα τον Άγιο του λόφου….Κάθε παραμονή της γιορτής του, γέμιζε η Ανεμομύλων με κόσμο κάθε ηλικίας που ανέβαινε με τα πόδια στο λόφο να προσκυνήσει…. (ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884 – ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Κ. Τσούτσινου,2001)
19 Ιουλίου 1960 : Στη φωτογραφία μια συντροφιά που πήγε να προσκυνήσει και κάθισε να κουβεντιάσει. Διακρίνονται από αριστερά Γ. Καρράς, Α. Καρρά, Φ. Μπαλάσκα, Φ. Καραβασίλη, θειά Μάρω Μπαλάσκα, Γ. Καραβασίλης, Γ. Καραβασίλη, άγνωστη, Θ. Καραβασίλη…..(Από συλλογή Α.Κ.)