Πίνακας τσιφλικιού Πέτα -Καραμούτσου, 1913

———————–

(Το κυρίως αγρόκτημα Πέτα είχε πουληθεί προ του 1913 από τον εξουσιαστή του Κωσταντίνο Καραπάνο στους κατοίκους Πέτα. Είχαν παραμείνει οι εκτάσεις που ανήκαν στις Μονές και τις εκκλησίες. Επίσης δεν είχαν πουληθεί οι εκτάσεις που βρίσκονταν στις θέσεις Άνω και Κάτω Καραμούτσου)
ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ α) Ιερά Μονή Θεοτοκιού Άρτας β) Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας γ) Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Πέτα δ) Ιερά Μητρόπολις Άρτας ε) Ιερά Μονή Μελατών Άρτας στ) Ιερά Μονή Ροβέλιστας Άρτας ζ) Μετόχιο Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους η) Ιερά Μονή Βησσαρίωνος Τρικάλων θ)Ιερά Μονή Μερκόβου Τρικάλων ι) Ζωή Μοριζάνη ια)Γεώργιος Κόκας, Νικόλαος Κοσμάς, Ιωάννης Κοσμάς, Δημήτριος Κοσμάς.
Μπορείτε να διαβάσετε τις επιπλέον πληροφορίες στον πίνακα που ακολουθεί στη φωτογραφία…..
Στην περιγραφή αναγράφονται : η έκταση του αγροκτήματος, η παραγωγή του όπως και η νομική σχέση που συνέδεε τον τσιφλικά με τους καλλιεργητές του αγροκτήματος. Σε όσα τσιφλίκια δεν αναφέρεται το ποσοστό της παραγωγής που καταβάλλονταν από τον καλλιεργητή στον τσιφλικά, δηλαδή το γεώμορο, αυτό καθορίζονταν ενιαία για όλα τα αγροκτήματα, είτε καλλιεργούνταν μπασταινουχικά, είτε κολληγητικά, ως εξής :
Από το συνολικό ποσό παραγωγής αφαιρούνταν ο υπέρ του δημοσίου φόρος 12,50% και από το υπόλοιπο, το 1/3 έπαιρνε ο τσιφλικάς, ως γεώμορο, τα δε 2/3 έμεναν στον καλλιεργητή, τον οποίον βάρυναν τα έξοδα καλλιέργειας όπως και ο σπόρος.(Πηγή: Ευστράτιος Πατσαλιάς)

Δημοσιεύθηκε στην Τα χωριά γύρω από την πόλη. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *