ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΤΣΕΤΗ

——————-
“Στα 1870 ένας αρτινός προοδευτικός νέος, ο Αναστάσιος Τσέτης, ίδρυσε στην Άρτα κατάστημα με κύκλο εργασιών την εισαγωγή αποικιακών, σιδηρικών, χρωμάτων, ξυλείας και την εξαγωγή ελαιών, δερμάτων, μαλλιών, γουναρικών κλπ. Το κατάστημα το άνοιξε στην σημερινή οδό Σκουφά (αριθμ. 84) Παράλληλα, για να υπηρετήσει την πατρίδα, πρόθυμα δέχτηκε και ανέλαβε την υπηρεσία ταχυδρόμου μεταξύ της τουρκοκρατούμενης τότε Άρτας και της ελεύθερης (πέρα απ’ του Αννίνου) Ελλάδας. Απώτερος σκοπός του ήταν η μεταφορά πληροφοριών, με κίνδυνο της ζωής του, από την Άρτα στην ελεύθερη Ελλάδα. Τις πληροφορίες τις μετέδιδε κατόπιν συνεργασίας με τον έλληνα πρόξενο στην Άρτα, τον οποίο είχε φίλο.
Στο τέλος του περασμένου αιώνα ο Αναστ. Τσέτης στην επιχείρησή του πρόσθεσε και ποτοποιία, στην οποία έδωσε το όνομα «Ευτυχία». Το ούζο της ποτοποιίας του βραβεύτηκε στην έκθεση των Παρισίων το 1900.
Στα 1907 πέθανε ο Αναστ. Τσέτης και την επιχείρηση ανέλαβε ο πρωτότοκος γιός του Χρήστος, που έδωσε στο ούζο το όνομα «Ανθάτο» και βραβεύτηκε στον Άγιο Φραγκίσκο, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια και στη Θεσσαλονίκη. Τα προιόντα της ποτοποιίας Τσέτη ήταν άριστα σε ποιότητα και γνωστά στις γειτονικές πόλεις και στα χωριά.” (Πηγή : Άρθρο του Τ. Βαφιά στον ΕΡΙΒΩΛΟ, τχ, 6, 1989)

Στη φωτογραφία “Διαφήμιση της Ποτοποιίας ΤΣΕΤΗ στον τύπο της εποχής”

Δημοσιεύθηκε στην Το εμπόριο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *