ΠΡΑΜΑΝΤΑ – Η ΒΡΥΣΗ ΤΟΥ ΑΡΑΠΗ

“Για το θέμα της ύδρευσης των Πραμάντων, εδώ έχουμε να πούμε μερικά για την ιστορία του Αράπη που ίσως είναι προϊόν παραδόσεων, αλλά και κατά έναν τρόπο αληθή. Ο Αράπης ήταν μαύρος εργολάβος, κατασκευαστής γεφυριών και κτίστης περί τον 11ο αιώνα. Λέγεται δε ότι παρεξηγήθηκε από μια μερίδα συνεργάτες του, γιατί πήγαινε από την Άρτα στην περιοχή των Πραμάντων και εδίδασκε την τέχνη του κτίστη και ακόμη ότι έφτιαχνε και πυλοσωλήνες, όπου μετέφερε το νερό από θέση σε θέση. Γλίστρησε σ’ έναν γκρεμό, μιας και ήταν μεθυσμένος και τραυματίστηκε βαριά. Μεταφέρθηκε στην Άρτα, όπου πέθανε μετά τρεις μέρες. Ακόμη λέγεται ότι οι Πραμαντιώτες διδάχθηκαν από τον Αράπη την κτιστική τέχνη.” (Πηγή : ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ, Κ. Τσακτσίρας)

Στη φωτογραφία “Οι γέροντες στη βρύση των Πραμάντων” – Δεκαετία του 60. Από αριστερά : Κώστας Γκούβας, Κώστας Σιαπλαούρας (Αρμύρας), , Γιώργος Ζαχαρή Μολώνης, Χαράλαμπος Βάνας και Χρήστος Μολώνης*. (Φωτο από το Φωτογραφικό Αρχείο A.Bερτόδουλου ΗΠΕΙΡΟΣ, Αθήνα- Γιάννινα, 1995)
*Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σωτήρη Τσιλιγιαννη που έκανε την έρευνα για τα ονόματα των γερόντων που εικονίζονται στη φωτογραφία.

Δημοσιεύθηκε στην Τα Τζουμέρκα και τα χωριά τους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *