———————
Το κατέβασμα της χιτλερικής σημαίας από την Ακρόπολη στις 30-5-41 από τους τολμηρούς νέους Γλέζο και Σιάντα, είχε τεράστια επίδραση στο λαό της Αθήνας. Τα στελέχη του Κ.Κ. Άρτας Μ.Γεωργονίκος, Χ. Λαμπράκης και Α. Κουτσούκαλης γράψανε και κυκλοφορήσανε μια προκήρυξη στην Άρτα και στα Τζουμέρκα,με την οποία ενημέρωναν τους κατοίκους για την ηρωική αυτή πράξη :
“ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΔΟΥΛΩΤΟ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ
Ένα φως άστραψε μέσα στο πυκνό σκοτάδι της κατοχής. Από την Ακρόπολη, το αιώνιο μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, ξεσχίστηκε το μαύρο λάβαρο της χιτλεροφασιστικής βαρβαρότητας. Την πράξη αυτή μπορούσαν να την πραγματοποιήσουν μόνο άνθρωποι που αγάπησαν παράφορα τη λευτεριά και μίσησαν θανάσιμα τον φασισμό. Μόνο άνθρωποι, που ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τη ζωή τους για τα πανανθρώπινα ιδανικά. Μόνο άνθρωποι, που είχαν μέσα στην ψυχή τους την Ελλάδα και το λαό της. Μόνο άνθρωποι, που βύζαξαν γάλα από μανάδες ηρωίδες. Άνθρωποι απλοί, βγαλμένοι μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα του λαού. Η πράξη αυτή δεν ήταν μόνο ένας αξεπέραστος άθλος. Ήταν ένα λαμπρό φως μέσα στο πυκνό σκοτάδι της σκλαβιάς, ένα φλογερό μήνυμα λευτεριάς, ένα προσκλητήριο αγώνα”
(Πηγή :ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΟΧΩΡΙΑ, Σ. Φίλος, Αθήνα, 2000)
Στη φωτογραφία σχέδιο του Α. Κοντόπουλου με τίτλο “Το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη από τους Μ. Γλέζο και Λ. Σάντα”
(Πηγή : Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ. τ. Α’, Αθήνα, 1988)
Σχέδιο του Γιάννη Στεφανίδη με τίτλο “Αυτοσχέδιο κυλινδρικό πιεστήριο της Κατοχής”
(Πηγή : Η ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ. τ. Α’, Αθήνα, 1988)