————————-
“Με τη Συνθήκη του Βερολίνου του έτους 1878 προσηρτήθησαν στην τότε ελεύθερη Ελλάδα η Θεσσαλία και από την Ήπειρο μόνον η Άρτα και τμήμα του νομού της. Ο τότε μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Συγγρός, εκμεταλλευόμενος το γεγονός, έλαβε την άδεια από την τότε Κυβέρνησιν, λαβούσαν μάλιστα μορφήν νόμου, να δημιουργήσει τράπεζα στις περιοχές αυτές, καθόσον δεν υπήρχε ουδεμία άλλη και όχι μόνον αυτό, αλλά να έχει η τράπεζα αυτή το αποκλειστικό προνόμιο εκδόσεως και κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων (χαρτονομισμάτων) στις προσηρτημένες περιοχές, που ως φυσικόν θα εκυκλοφόρουν και εις την υπόλοιπον Ελλάδα.
Αυτό περιόριζε το αποκλειστικό προνόμιο εκδόσεως και κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, που είχε μόνον η Εθνική Τράπεζα από το έτος 1841 για την ελεύθερη Ελλάδα και τις συναλλαγές με το εξωτερικό. Το έτος 1882, ο Ανδρέας Συγγρός και ομάδα Γάλλων τραπεζιτών ίδρυσαν την Προνομιούχο Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας με έδρα το Βόλο και υποκαταστήματα στην Λάρισα, Αλμυρό, Καλαμπάκα, Τρίκαλα, Άρτα και Αθήνα. Εκυκλοφόρησε το έτος 1882 τραπεζογραμμάτια των 25 και 100 δρχ. – τα έτη 1887 και 1888 τραπεζογραμμάτια των 25 και 100 δραχ. και τα έτη 1885 και 1897 κερματικά γραμμάτια των 1 και 2 δραχ.
Κατά τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του έτους 1897 η προσωρινή κατάληψη της Θεσσαλίας από τους Τούρκους διέκοψεν επ’ ολίγον την λειτουργία της Τράπεζας, αλλά και η εν γένει κακοδιαχείρησις και αι οικονομικαί πιέσεις των Γάλλων τραπεζιτών συνετέλεσαν ώστε να περιέλθει η Τράπεζα εις μειονεκτικήν θέσιν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός μεταξύ των καταθετών και των συναλλασσομένων με αυτήν, επιτεινομένου λόγω του κατά μήνα Φεβρουάριον θανάτου του Ανδρέα Συγγρού.
Κατόπιν αυτών και προς αποφυγήν περαιτέρω προβλημάτων εις βάρος των καταθετών της, έγινε συμφωνία μεταξύ της τότε Κυβερνήσεως, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας, βάσει της οποίας περί τα τέλη του έτους 1899 η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας συγχωνεύτηκε με την Εθνική Τράπεζα, η οποία ανέλαβε να εκπληρώσει τας υποχρεώσεις της,
Ετσι έληξε η ιστορία αυτής της Τράπεζας…..”(Πηγή : Άρθρο του Δικηγόρου Χ. Τούση στην Ηπειρωτική Εταιρεία, τχ. 176, 1991)
Στη φωτογραφία “Χαρτονόμισμα των 10 δραχμών της Τράπεζας Ηπειροθεσσαλίας το οποίο τυπώθηκε λιθογραφικά στο Παρίσι”. (Πηγή : ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2002 του Συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας)