—————————-
“Χωρίον Συλλάδες, έχον οικογενείας περίπου των 50, εκκλησιαζομένας εις τε τον Ναόν του χωρίου, επ’ ονόματι τιμώμενον του αγίου Γεωργίου, και εις τον Νεόδμητον της ομωνύμου Ιεράς Μονής, και ιερείς τρεις. Περί την μίαν ώραν μακράν του χωρίου υπήρχέ ποτε και έτερον χωρίον έρημον ήδη, Παλαιοσελλάδες ονομαζόμενον, όπου σώζονται πλείστα ερείπια οικιών, ωσαύτως κατά την συνοικίαν του Κομποτίου υπήρχε και έτερον τοιούτο, καλούμενον υπό των χωρικών Πλατύ, εν ώ συν πολλοίς άλλοις ερειπίοις κείνται κατηδαφισμένοι Ναοί της αγίας Παρασκευής και του αγίου Τρύφωνος.”
(Πηγή : ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884)
Στη φωτο “Άποψη του χωριού Σελλάδες”. Ευχαριστούμε την Αδελφότητα Σελλαδιτών Άρτας που είχε την καλοσύνη να μας στείλει παλιές φωτογραφίες από τη ζωή του χωριού.
Το όνομα Σελλάδες είναι πολύ πιθανόν να προήρθε ή από το όνομα της φάρας που πρωτοκατοίκησε στις Παλιοσελλάδες ή στη σημερινή θέση του χωριού ή από τη λέξη “σελιό” – και υπάρχει τέτοια τοποθεσία στο χωριό – ή από την τοποθεσία Παλιοσελλάδες , η οποία μοιάζει σαν σέλα. Από τις εκδοχές αυτές πιθανότερη είναι η πρώτη, γιατί στο βιβλίο του Δ. Καρατζένη “Η Άρτα στην Επανάσταση του 1821”, αναφέρεται κάτοικος του χωριού που έλαβε μέρος στον αγώνα με το όνομα Σελλαδίτης. Άρα υπήρχε στο χωριό φάρα με το όνομα Σελλαδίτης. Και η δεύτερη εκδοχή όμως είναι το ίδιο πιθανή. Και είναι, γιατί το εγκυκλοπαιδικό λεξικό του “Πυρσού” (1926), στη λέξη “Σελιό” γράφει παραπλεύρως τις λέξεις “Γεωγραφία” και “βλέπε Σελλάδες”. Αφήνει δηλ. να εννοηθεί ότι προέρχεται από τη λέξη “σελιό”. (Πηγή ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ, Λ. Κασσελούρης. Β’ Έκδοση, Αθήνα, 1980)
Φωτο από αρχείο Αδελφότητας Σελλαδιτών Άρτας.