“Στα μέσα Ιουλίου η ανυπόφορη ζέστη ψηλά στη Βαλαώρα της Φανερωμένης, σε συνδυασμό με την τρομερή υγρασία που προέρχονταν από τον ζωοδότη Άραχθο, έκανε όλους τους φτωχοδιάβολους της γειτονιάς να μην έχουν όρεξη ούτε και για την τακτική τους βόλτα – περατζάδα ως το καφενείο του Γιάννη του Κουφού, του κυρ-Κώστα Σακκά ή του κυρ-Γιάννη Βασιλείου.
Ο Τέλης Κώτσιας, ο καλύτερος μάστορας ρολογιών της πόλης, ο άντρας της κυρά- Χαρίκλειας Σιαπάτη, είχε από ώρα παρατήσει το εργαστήριό του στο υπόγειο του σπιτιού του με την ευρύχωρη και όμορφη αυλή με τις μεγάλες μπιγκόνιες και τις τριανταφυλλιές και ετοιμαζόταν για τη δική του παράσταση. Είχε από καιρό ετοιμάσει την αποψινή βραδιά σε συνεννόηση μόνο με τη Χαρίκλεια τη γυναίκα του και είχε αρχίσει να ξεκαρφώνει το μεγάλο ξύλινο κιβώτιο με το θησαυρό του, που δεν ήταν άλλος από μια κινηματογραφική μηχανή προβολής που περίμενε τη βραδιά αυτή αχρησιμοποίητη αρκετό καιρό, για να δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση τόσο στο σπίτι του, όσο και κυρίως στους αγαπητούς του γείτονες.
Με βοηθό του τον ανηψιό και μαθητευόμενο ρολογά, τον Παύλο, άρχισε το κουβάλημα στην ισόγεια αυλή, όπου έστησαν το σπαστό μεταλλικό τραπέζι που είχε για την περίσταση, έφεραν τη μεγάλη μπαλαντέζα του ρεύματος και μερικές παλιές καρέκλες για τους θεατές……..
Είχε αποκτήσει την κινηματογραφική μηχανή πριν καιρό, όταν του τη χάρισε η αδελφή του η Μαρία, μόλις γύρισε από την Αυστραλία που είχε πάει γύρω στο 1965 σαν μετανάστρια. Τοποθέτησε τη μηχανή με πολύ μεγάλη προσοχή, σαν να ήταν το Άγιο Δισκοπότηρο, πάνω στο τραπεζάκι, έβαλε την ταινία που είχε διαλέξει από το αρχείο ταινιών που του είχε φέρει η αδελφή του και όταν σουρούπωσε και ήρθε η κατάλληλη στιγμή, άρχισε τις δοκιμές στον απέναντι τοίχο του σπιτιού του γείτονά του Κώστα Μαγειριώτη και έτσι δεν χρειάστηκε να κρεμαστεί από την ταράτσα για να απλώσει το σεντόνι που θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες για οθόνη.
Ο τοίχος έκανε μια χαρά τη δουλειά του και τότε ξαμόλησε τα πιτσιρίκια της γειτονιάς να διαλαλήσουν, σαν τον τελάλη της Αποκριάς στο Μονοπλιό, να μάθουν όλοι οι γειτόνοι και ακόμα πιο πέρα στις γειτονιές με τους Πραμαντιώτες και τους Μελισσουργιώτες, ότι θα έπαιζε στην αυλή του δυο ταινίες του κινηματογράφου δωρεάν και να μη χάσουν τέτοια ευκαιρία……..
Τα νέα διαδόθηκαν σαν αστραπή και αργότερα άρχισαν οι γειτόνισσες με τα χέρια μέσα από τις ποδιές τους και οι πιο υποψιασμένες περπάταγαν πιο γρήγορα για να πιάσουν καλύτερη θέση και να βλέπουν καλύτερα, ενώ τα πιτσιρίκια είχαν στρωθεί μπροστά από το τραπεζάκι της μηχανής και μαγεύονταν από το χαρακτηριστικό ήχο της μπομπίνας που γυρνούσε. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για όλη τη γειτονιά να διασκεδάσει δωρεάν, γιατί δεν είχαν, μεροκαματιάρηδες άνθρωποι, την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο Σινέ Παλλάς πίσω στην Αγία Θεοδώρα ή στο Σινέ Άνεσις στον Άη Γιώργη και μάλιστα να δουν και δυο ταινίες μια βραδιά………” (Πηγή : Από το υπέροχο, βιωματικό βιβλίο ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, του Λευτέρη Τσιρώνη – Πάτρα, 2018 – που μας ταξιδεύει στην Άρτα μιας αθώας εποχής).
Στη φωτογραφία η είσοδος του Σινέ ΟΡΦΕΑΣ στην Πλατεία Κιλκίς τη δεκαετία του ’50. Το έργο που διαφημίζεται στα σταντ που θα στήνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης είναι ο “Τρωικός Πόλεμος”…. …Ο Τρωικός Πόλεμος είναι μια επική ταινία της εταιρείας Warner Bros που κυκλοφόρησε το 1956 σε σινεμασκόπ, βασισμένη στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια του Ομήρου. Το σκηνοθέτησε ο Ρόμπερτ Γουάιζ, σε σενάριο των Χιου Γκρέι και Τζον Τουίστ. Η μουσική της ταινίας είναι του Μαξ Στάινερ. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ροσάνα Ποντεστά, Στάνλεϊ Μπέικερ, σερ Σέντρικ Χάρντγουικ και Ζακ Σερνά, ενώ εμφανίζεται η νεαρή Μπριζίτ Μπαρντό στην πρώτη της κινηματογραφική παραγωγή που γυρίστηκε εκτός Γαλλίας. (Μοναδική φωτογραφία από το αρχείο της Πηνελόπης Τ. Ρίγγα)