“….στο Λάζαρο…”

————————————

Στη φωτογραφία της Έλλης Παπαδημητρίου “Ο Λάζαρος, Κυριακή Βαγιανή, Κουτσελιό, 1928-30” (Πηγή :  Λεύκωμα ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Ήπειρο – Μακεδονία, Αθήνα, 1977)

Απρίλιος 1966, Σάββατο του Λαζάρου. Ο δάσκαλός μας από την προηγούμενη, όπως κάθε χρόνο, μας είχε χωρίσει τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Γραβιά, σε ομάδες 7-8 μαθητών – χώρια τα αγόρια, χώρια τα κορίτσια – για να πάμε την επομένη στο Λάζαρο.

Η ομάδα μου, αφού γυρίσαμε όλο το Γραβιά – Καρβούνι και Σιόπετα – είχαμε κάνει καλή μπάζα. Το  καλάθι μας, στολισμένο με λουλούδια απ’ τις ανθισμένες κερασιές και γκορτσιές και με λίγα κρίνα, γεμάτο με αυγά και από μετρητά μπόλικα – ο γέρος ο Τζίκερας μας είχε δώσει ολόκληρο δεκάρικο – εντάξει ήταν και κάποιοι (ελάχιστοι) που μόλις άκουγαν το χτύπημα στην πόρτα και το απαιτητικό μας «να τα πούμε», κλειδαμπαρώνονταν μέσα στο σπίτι και τσιμουδιά. Που να μας ξεφύγουν όμως, κάναμε πως φεύγαμε, γυρίζαμε πίσω αιφνιδίως  και τους ξετρυπώναμε, έδιναν κι αυτοί τον οβολό τους, πενταροδεκάρες βέβαια, αλλά δεν την γλύτωναν – τα παιδιά είναι δίκαια.

Σταματάμε πάνω από το σπίτι του Μήτσου Βέτση, εκεί στο πλάι με τις κερασιές, για να κάνουμε τη διανομή. Πως κάνει ο Φώτης Π., που κρατούσε το καλάθι, πως περδικλώνεται σε μια ρίζα του διαόλ’, αναποδογυρίζει το καλάθι πάνω σε μια πέτρα, σπάνε 2-3 αυγά. «Φώτη δεν θα πάρεις αυγά, αφού το μερίδιό σου τόσπασες», του πετάει ένας απ’ την ομάδα, τσατίζεται ο Φώτης, αρπάζει ένα γερό αυγό απ’ το καλάθι, του το κοπανάει στο κεφάλι, η σύρραξη γενικεύεται, δεν έμεινε αυγό στο καλάθι, μόνο κάτι τσόφλια κολλημένα με το κίτρινο του κρόκου στα μούτρα μας, και τ’ ασπράδια να κατεβαίνουν βλεννοειδώς κάτω προς το λαιμό για να θυμίζουν τη μάχη που είχε προηγηθεί.

Ηρεμήσαμε, μοιράσαμε τα λεφτά, καλό μερίδιο, θα μοσχοπερνάγαμε το Μεγαλοβδόμαδο, ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Μεγάλη Παρασκευή, με το καλάθι τυλιγμένο γύρω- γύρω το μαύρο μαντήλι, πένθος για τον πάχοντα Χριστό μας….Καλή Ανάσταση. (Πηγή : …μνήμες….Χ. Καραβασίλης, Άρτα, 2021).

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *