ΣΥΝΟΙΚΙΑ “ΟΙ ΤΑΜΠΑΚΙΑΔΕΣ”

———————–

“Από την βόρεια πλευρά του Κάστρου της Άρτας μέχρι τον λόφο της Μητρόπολης απλώνεται η συνοικία που στα επίσημα χαρτιά λέγεται συνοικία των Βυρσοδεψών ή Δάφνη, ενώ ο απλός λαός την ονομάζει Ταμπακιάδες.
Συνοικία των Βυρσοδεψών ονομάστηκε γιατί εκεί από αιώνες λειτουργούσαν τα βυρσοδεψεία της πόλης, στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης. Δάφνη ονομάστηκε γιατί στο κέντρο της συνοικίας, κοντά στο ναό της Ευαγγελίστριας υπήρχε μια πανύψηλη δάφνη. Έλεγαν οι παλιοί πως αν κάποιος ανέβαινε στα ψηλότερα κλαδιά της έβλεπε τη θάλασσα. Και Ταμπακιάδες ονομάστηκε η ίδια συνοικία από τους Τούρκους κι έτσι έμεινε στη λαϊκή γλώσσα. Η λέξη προέρχεται από την Τουρκική λέξη tabak,που σημαίνει βυρσοδέψης.
Η συνοικία αυτή μέχρι πριν λίγα χρόνια πνιγόταν από τα νερά του Αράχθου, όταν αυτός πλημμύριζε. Από τότε όμως που έγινε το φράγμα Πουρναρίου οι πλημμύρες σταμάτησαν. Σταμάτησαν όμως και τα βυρσοδεψεία κι έμεινε μόνο το όνομα : Ταμπακιάδες.”(Από το βιβλίο ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Γ. Τσούτσινος, Άρτα, 2001)

Στη φωτογραφία οι Ταμπακιάδες πλημμυρισμένοι από τα νερά του Αράχθου το 1956 (Η φωτο είναι από την Ομάδα “Ταμπακιάδες” στο φεισμπουκ).

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *