“Παλιά στην Άρτα ήταν δυο Φαρμακεία, ένα του Κώστα Οικονόμου κάτω του σπιτιού του Στράτου Πατσαλιά και το άλλο του Παντελή Οικονόμου στον Αη-Δημήτρη, εκεί που πουλιούνται οι εφημερίδες σήμερα. Τα φάρμακα τα έφκιαναν μόνοι τους, δεν υπήρχε σε έτοιμο τίποτε. Στα ράφια είχαν διάφορα μπουκάλια με υγρά και σκόνες. Απ’ αυτά έβαζαν να γίνει το φάρμακο. Στο πίσω μέρος του φαρμακείου είχαν καμινέτα που έβραζαν διάφορα βότανα να γίνει το φάρμακο. Εκεί είχαν μικρές ζυγαριές να ζυγίζουν κινίνο και άλλα φάρμακα. Βασικότερα όμως ήταν τα βότανα, γι’ αυτό το καλοκαίρι αγόραζαν απ’ τα παιδιά χαμομήλι, μολοχάνθια, φροξλάνθια, κι απ’ τα πάνω χωριά τους έφερναν οι γυναίκες το φθινόπωρο που κατέβαιναν φασκόμηλο, τσάι, αλίφασκο, ρετσίνι του έλατου. Μ’ αυτό δούλευαν τα φαρμακεία. Τότε ρήμαζε τον κόσμο η ελονοσία και οι γιατροί. Τα μόνα φάρμακα που έδιναν ήταν το κινίνο και το ρετσινόλαδο.
Τα φαρμακεία πούλαγαν την κάσια πελεκούδια από ξένο δέντρο, τα ‘βαζαν στο μούσκιο 2 μέρες και πίναν από ένα ποτηράκι δυο φορές τη μέρα. Πούλαγαν και τη σιναμική, φύλλα μικρά όπως του σμύρτου. Τα έβαζαν από βραδύς σε μεγάλο ποτήρι με νερό και το έπιναν το πρωί να πάρουν το καλύτερο. Με κάτι τέτοια ψευτοπέρναγε ο κόσμος τότε να διώξει την αρρώστια του. Οι σημερινοί έπρεπε να λέγονται φαρμακοπότες κι όχι φαρμακοποιοί.
Παλιά στην Άρτα γιατροί ήταν οι Ντούγιας, Δημόπουλος, Μπενούκος κ.α.”. (Πηγή : ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΡΤΑ, Άρθρο του Λεωνίδα Βλάχου στην εφημερίδα ΑΡΤΗΝΗ ΕΥΘΥΝΗ, Ιανουάριος 1987)
Στη φωτογραφία το Φαρμακείο του Α. Θ Ματσούκα “Η ΠΑΝΑΚΕΙΑ” στην οδό Σκουφά 110, στην Άρτα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, αν και το παλιό κτίριο έχει κατεδαφιστεί και στη θέση του υπάρχει πολυκατοικία. Αξίζει να θαυμάσει κανείς τα όμορφα κάγκελα που στολίζουν τα δυο μπαλκόνια του α’ ορόφου. Στα αριστερά το κατάστημα με είδη ένδυσης των Αφων Τζίμα και δεξιά το Ωρολογοποιείο – Κοσμηματοπωλείο Καγκάνη. (Φωτο από ιδιωτική συλλογή)
Κι εδώ, αν κρίνουμε από την ταμπέλα μια παλιότερη φωτογραφία της πρόσοψης του φαρμακείου με τους δυο υπαλλήλους του: τον Φάνη Κουρλοκώστα αριστερά από το Λούρο και τον Γιώργο Κ. Καραγιάννη από τους Μελισσουργούς δεξιά. Έτος ιδρύσεως του φαρμακείου το 1897. Αξίζει να προσέξει κάποιος την παλιά, όμορφη, ταμπέλα. (Φωτο από ιδιωτική συλλογή)