Τα γλέντια στο καφενείο του Μίχου Ντάλα στα Πλατάνια

“Ήταν ένα απ’ τα παλιότερα καφενεία στα Πλατάνια των Πιστιανών, στο δρόμο για τη Ροδαυγή και τα χωριά των Τζουμέρκων. Χτισμένο από ντόπια πέτρα, υπερυψωμένο αρκετά από το δημόσιο δρόμο,   ήταν το σημείο που ο ταξιδιώτης θα σταματούσε να πιεί νερό, να παραγγείλει  έναν καφέ και να δοκιμάσει ένα λουκούμι, αφού πρώτα ξεδίψαγε στη βρύση. Γιατί δίπλα  ακριβώς, κάτω από δυο τεράστια αιωνόβια πουρνάρια, ήταν η βρύση του χωριού, απ’ όπου έτρεχε γάργαρο, κρύο νερό που κατέβαινε απ’ το Ξηροβούνι.

Το οίκημα ψηλό κι επιβλητικό, είχε δυο ορόφους : στον πάνω όροφο ήταν η κατοικία του μπάρμπα – Μίχου και στο ισόγειο ήταν το καφενείο, που πουλούσε και κάποια είδη μπακαλικής, όπως γίνονταν με τα περισσότερα καφενεία εκείνη την εποχή. Δεν υπήρχε σχεδόν κανένα άλλο οίκημα κοντά, παρά μόνο ένα βακούφικο σπίτι, το Δημοτικό σχολείο και λίγο πιο πάνω στο δημόσιο δρόμο, το καφενείο του Γιώργο Κότση, που είχε και το τηλεφωνείο. Μπροστά στο καφενείο υπήρχε μια μεγάλη αυλή με την κληματαριά της και παρτέρια γεμάτα με λουλούδια που τα φρόντιζε σαν τα μάτια της η κυρά – Μίχαινα. Και πίσω από το οίκημα υψώνονταν τεράστιοι βράχοι, γνωστοί στην περιοχή με το όνομα «μπιστούρες». Καθόσουν στην αυλή και το μάτι σου έφτανε ως κάτω στη θάλασσα του Αμβρακικού.

Εκεί λοιπόν, στα μαγαζί του μπάρμπα Μίχου γίνονταν τα μεγάλα γλέντια σε όλες τις γιορτές του χωριού, θρησκευτικές και μη τη δεκαετία του ’60. Μικρά παιδιά, πηγαίναμε το πρωί στη βρύση και βρίσκαμε τα άδεια μπουκάλια και τα δεκάρικα που μάλλον είχαν πέσει από τις τσέπες κάποιου  ξενυχτισμένου γλεντοκόπου…..Οι κομπανίες συνήθως ντόπιες από τα γειτονικά χωριά. Και τις περισσότερες φορές, αναπόσπαστα μέλη της κομπανίας που έπαιζε, ήταν δυο από τους ντόπιους οργανοπαίχτες : Ο Κωτσογιάννος και ο Μιχαλόπουλος….

Σήμερα το μαγαζί του Μίχου Ντάλα στέκει ακόμα αγέρωχο, στην ίδια θέση. Τι κι αν χτίστηκαν δίπλα του καινούργια κτίρια, τί κι αν τα παράθυρά του είναι σφαλιστά με μεγάλα σανίδια, τί κι αν τα λουλούδια δεν ανθίζουν πλέον….Είναι εκεί να θυμίζει μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί…..” (Κείμενο Α. Καρρά)

Στη φωτογραφία «Πανηγύρι στον Μίχο Ντάλα στα Πλατάνια Πιστιανών. Στην άκρη πίσω αριστερά ο Λάμπρος Μιχαλόπουλος».Τα άλλα μέλη της ορχήστρας είναι ο Κώστας και η Άρτεμις Πρέντζα, ο Γιώργος Στεργίου και στο ακορντεόν ο έτερος Στεργίου. Μας λείπει το όνομα του τραγουδιστή!! (Πηγή : ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΞΗΡΟΒΟΥΝΙΟΥ, https://xirovouni.com/)

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *