Τα παιγνίδια στους Ταμπακιάδες (δ’ μέρος)

(Από την περιγραφή των παιδικών παιγνιδιών στους Ταμπακιάδες από τον Αλέκο Χατζηιωάννου…)

“Tα μεγαλύτερα παιδιά της Ταμπακιάδας, με κυρίαρχη φιγούρα τον αδελφό μου το Φώντα, επίσης τον Κώστα τον Μπουκουβάλα ή Φασόλα κ.α. είχαν από προπολεμικά δημιουργήσει μια παράδοση, για του; Ταμπακιώτες, ενασχόλησης με κλασικό αθλητισμό. Επίκεντρο των δραστηριοτήτων ήταν ο γνωστός μας αιωνόβιος πλάτανος. Τα αγωνίσματα ήταν κυρίως στίβος (άλματα, απλούν, άνευ φόρας, τριπλούν, εις ύψος, επί κοντώ), ρίψεις (σφαιροβολία, λιθοβολία), δρόμος κυρίως αντοχής. Ο Φώντας, ο Τάσιος ο Στρεβίνας κ.α. φαίνεται ότι από προπολεμικά είχαν καθιερώσει και αγώνες ελευθέρας πάλης και μποξ, επηρεασμένοι προφανώς τότε από την παγκόσμια ακτινοβολία του Τζίμη Λόντου και του Χριστοφορίδη (Βαλκανιονίκης του μποξ στα μεσαία βάρη, νομίζω ότι συμμετείχε και στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου το 1936). Το ιδεώδες που αντιπροσώπευε το παραπάνω πνεύμα, μετασχηματίζεται κατά τον πρώτο χρόνο της Ιταλικής κατοχής, σε πνεύμα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις κατοχής, με αποτέλεσμα το 1942 να οργανώσουν και αγώνες μποξ και ελευθέρας πάλης εναντίον ιταλών φαντάρων στο χωράφι «του μπάρμπα Σιώζου» και τους πετσόκοψαν. Ο Φώντας ήταν τότε 17 χρονών κι ο Τάσος Στρεβίνας 18 ή 19.

Μετά τον πόλεμο σε ότι αφορά στο στίβο, έρχεται στο προσκήνιο η δικιά μας γενιά. Διακρίνονται για τις επιδόσεις τους ο μακαρίτης ο Δόκιμος (Ευδόκιμος) ο Χαρωνάς στο άλμα επί κοντώ, στο άλμα εις ύψος ο Λύσανδρος ο Πάπαρης, ο Φώκος κι ακολουθούμε οι υπόλοιποι (εγώ, ο Στέλιος ο Τριάντης, ο Αίας κ.τ.λ.). Δημιουργούμε τον «Αθλητικό Όμιλο Ταμπακιάδας» και στις γυμναστικές επιδείξεις του 1946 κερδίζει ο Φώκος το άλμα εις ύψος με αντίπαλο τον Τζιμόπουλο (αδελφό της Τιτίνας, δεν θυμάμαι το μικρό του), ενώ ο καημένος ο Λύσανδρος που ήταν το γκανιάν, αποσύρεται τρίτος….” (συνεχίζεται)

Στη φωτογραφία «1952 : Κάτω απ’ τη Μητρόπολη, για μπάνιο στον Βύρακα. Δεξιά Γεώργιος Β. Πάπαρης, Στέλιος Τριάντης (Γλύπτης, Καθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, έφτιαξε και το άγαλμα του Βασιλιά Πύρρου στην Πλατεία Κιλκίς), Σόλων Γ. Κολοβός, Φωκίων Τιμ. Χατζηιωάννου (Φυσικός, με υποτροφία στη Ν.Α.Σ.Α. το  1953)» [Φωτο από αρχείο Μ. Γ. Νικάκη, Παρουσίαση Κ. Μπανιάς]

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *