“ΤΑ ΞΕΝΟΜΑΛΛΙΑ”

Πολύ πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά οι τρέσες μαλλιών, οι γυναίκες της περιοχής που δεν είχαν πολλά δικά τους μαλλιά για να πλέξουν “κόσες” (κοτσίδες), μάζευαν τα “ξενομάλλια”. Εκεί που χτενίζονταν και έβγαιναν λίγα-λίγα τα μαλλιά, αυτά – τις πιο μακριές τρίχες – τα μάζευαν και τα κράταγαν για πολύ καιρό, 2-3 χρόνια, μέχρι να γίνουν πολλά. Ήθελαν τα δικά τους για να ταιριάζουν, έπαιρναν όμως και από φιλενάδες και γνωστές, αρκεί να ήταν το ίδιο χρώμα. Με μαύρη κλωστή τα έδεναν ματσάκια για να μην μπερδεύονται και έπειτα τα έπλεκαν σε πλεξούδες. Αυτές τις έπλεναν, τις χτένιζαν και τις ένωναν με τα δικά τους μαλλιά και δεν τα ξεχώριζες. Όποτε ήθελαν να τις περιποιηθούν, τις ξεχώριζαν και τις ξανατοποθετούσαν (με κάποιο κορδονάκι ή κορδέλα και φυσικά δεν φαίνονταν καθώς φορούσαν το μαντήλι).Υπήρχαν γυναίκες (όπως η Σοφία τ’ Κακάβα) που είχαν επιδεξιότητα σ’ αυτά. Έφτιαχνε από τα μαλλιά της “κόσες” και τις έδωνε στις φιλενάδες της, δωράκι, ενώ ήταν κι άλλες που τα πουλούσαν.
“Μαρτυρία της Αφροδίτης Τσιρώνη, Κυψέλη, 1998 : Ξενομάλλια φόραγαν πολλές, ήταν της μόδας οι κόσες τον καιρό τον δικό μας. Άλλες έκοβαν, με τη θέλησή τους και έδωναν, και άλλες τις πούλαγαν. Όσες έβγαιναν στην τσατσάρα τις μάζωναν ματσάκια, τις έκαναν “λόιδο”, σαν χοντρό σπάγγο, 30-50 πόντους μάκρος, τις έκαναν κλωνάρια και τις έπλεκαν δυο κόσες όπως οι κανονικές. Τις συναρμολόγαγαν με τα δικά τους γατόμαλλα και φαίνονταν σα να ήταν δικές τους. Διατηρούνταν για πολλά χρόνια, έφταναν ως κάτω στη μέση, στη ζώνα τους και με φιόγκο στην άκρη……έκαναν πατατράκ!!! Στο χορό…”
(Πηγή : “Η εμφάνιση της γυναίκας”, Άρθρο του Δημήτρη Παππά στο περιοδικό Τζουμερκιώτικα Χρονικά, Ι.Λ.Ε.Τ., τχ. 2008)

Στη φωτο κορδέλες και ξενομάλλια από την ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεταξάδων Έβρου (http://metaxadesgr.blogspot.com/p/blog-page_58.html). Είναι η μοναδική φωτογραφία που βρήκαμε και καθώς φαίνεται τα ξενομάλλια ήταν μια γυναικεία συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *