Το αρχοντικό Ρίγγα στην Παραμυθιά!

“Το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας Ρίγγα φέρει τις ρίζες του από τα Πράμαντα στα Αθαμανικά Όρη (Τζουμέρκα), όπου λόγω γενικευμένων αναταραχών την εποχή του Αλή Πασά σε ολόκληρη την Ήπειρο (1803-1820), το μεγαλύτερο μέρος της διέφυγε κυρίως στην Κέρκυρα και τη λοιπή Δυτική Ελλάδα (Παραμυθιά, Άρτα κ.ά.).

Ένα κλαρί από το πολύκλωνο δένδρο της οικογένειας εγκαταστάθηκε στην Παραμυθιά, με γενάρχη τον Κωνσταντίνο Ρίγγα, ο οποίος είχε τέσσερις (4) γιους : τον Αθανάσιο, το Νικόλαο, το Δημήτριο και τον Ιωάννη. Ο Αθανάσιος υπήρξε ο πατέρας των αδελφών Γεωργίου και Δημητρίου, με δαπάνες των οποίων κατασκευάσθηκε το “Aρχoντικό Ρίγγα”.

Ήταν 21 Ιουνίου 1872, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εγκαινιάσθηκε το εν λόγω μεγαλοπρεπές Αρχοντικό, όπως προκύπτει από την πέτρινη επιγραφή που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Οι αδελφοί Γεώργιος και Δημήτριος Ρίγγας υπήρξαν βιοτέχνες του τότε φημισμένου «μπάτζου» της Παραμυθιάς, ένα είδος σκληρού λευκού τυριού, παράλληλα όμως ασχολούνταν με το γενικό εμπόριο προϊόντων της περιοχής τα οποία εξήγαγαν στην Ιταλία, συνεργαζόμενοι με εμπορικούς οίκους κυρίως της Τεργέστης και της Βενετίας. Πιο συγκεκριμένα τα προϊόντα που εξήγαγαν εκτός του «μπάτζου», ήταν φύλλα δάφνης ως καρύκευμα, ριζάρι και χρυσόξυλο (ονομαστό στην Ήπειρο ως «τσιρμιτζέλα») φυτά που ευδοκιμούσαν στην περιοχή και η σκόνη τους (πορφυρή και χρυσοκίτρινη αντίστοιχα) χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των βενετσιάνικων υφασμάτων και ενδυμάτων.

Στοιχεία ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, αποτελούν οι σημειώσεις στο ημερολόγιο του φημισμένου φωτογράφου Fred Boissonnas, βάσει των οποίων το 1913 στο γειτονικό του “Αρχοντικού Ρίγγα” κτίριο, φιλοξενήθηκαν ο ίδιος και συνοδοί της αποστολής του, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την τότε ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τη φωτογραφική αποτύπωση των απελευθερωμένων περιοχών της Ηπείρου και της Μακεδονίας, μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Το εν λόγω επίσης μεγαλοπρεπές αρχοντικό (σήμερα δεν υφίσταται), ανήκε στους υιούς του Νικολάου Ρίγγα, Παναγιώτη και Γεώργιο (Δήμαρχος Παραμυθιάς εκείνη την εποχή).….” (Περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του αρχοντικού Ρίγγα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ )

Ο Fred Boissonnas μας άφησε τρεις φωτογραφίες που απεικονίζουν μέλη της οικογένειας Ρίγγα και το αρχοντικό τους στην Παραμυθιά, το 1913.

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινές Οικογένειες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *