——————–
“4 Μαΐου: Το σπίτι του προξενικού πράκτορα, Signor Boro είναι τώρα, όπως και τότε, φιλόξενα ανοιχτό.
Νωρίς το πρωί ολοκλήρωσα τη ζωγραφική μου που ξεκίνησε πριν από έξι μήνες. Λίγα μέρη στην Αλβανία είναι πιο μαγευτικά σε όψη και κατάσταση από την Άρτα: και για έναν αρχαιολόγο τα αξιοθέατα είναι ακόμα μεγαλύτερα από τον καλλιτέχνη. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει το λαμπρό μεγαλείο των γραφικών ελληνικών τειχών της πόλης, και από τη θέση της αρχαίας Ακρόπολης, η πανοραμική λαμπρότητα της θέας είναι μαγευτική στον υψηλότερο βαθμό…..”(Πηγή : Edward Lear, Journals of a landscape painter in Albania & C., London, 1851, σελ. 352)
Στη φωτογραφία το τρίτο από τα σκίτσα του Edward Lear για την Άρτα με τίτλο “ARTA. 3 May 1849” σχέδιο με μελάνι σέπιας, σέπια και γραφίτη, σε χαρτί. (Πηγή : Houghton Library, Harvard University)
——————
“Πριν από τις εννιά, έφυγα από την Άρτα για δεύτερη φορά, και πέρασε πολύ ώρα μέχρι να ξεφύγουμε από τα στενά, λασπωμένα δρομάκια και τα ατελείωτα προαστιακά σοκάκια της : αυτό, ωστόσο, ήταν λιγότερο δυσάρεστο τώρα από ό,τι την προηγούμενη φορά, λόγω των ευωδιαστών πορτοκαλιών που ήταν όλες ολάνθιστες. Η Άρτα περιβάλλεται από κήπους και τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό τις αγορές των Ιωαννίνων με φρούτα και λαχανικά…… (Πηγή : Edward Lear, Journals of a landscape painter in Albania & C., London, 1851, σελ. 352)
Στη φωτογραφία το τελευταίο σκίτσο του Edward Lear για την πόλη της Άρτας με τίτλο “ARTA. 3/4 May 1849” σχέδιο με μελάνι σέπιας, σέπια και γραφίτη, σε χαρτί. (Πηγή : Houghton Library, Harvard University)