Το δεύτερο ταξίδι του W. M. Leake στην Άρτα το 1809 – Η επιγραφή στην εκκλησία της Παρηγορήτισσας, αφιερωμένη στους θεούς των Αιγυπτίων.

“…….Στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Παναγίας στέκεται μια τετράγωνη μαρμάρινη πλάκα από μάρμαρο ή σκληρό ασβεστόλιθο, τρία πόδια ψηλή, διακοσμημένη στην κορυφή  και στις γωνίες με ένα απλό σχέδιο αλλά σπασμένη και ελλιπής στο κάτω μέρος. Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος  αν αυτό το μνημείο δεν είχε  ανακαλυφθεί όταν επισκέφθηκα την Άρτα την προηγούμενη φορά ή μου διέφυγε, γιατί εμπιστεύτηκα πολύ για την ξενάγησή μου  τον Μητροπολίτη Ιγνάτιο. Η επιγραφή είναι αφιερωμένη από το  κοινό των διακόνων του ιερέα Κάνωπα στους Σαράπη, Ίσιδα, Άνουβη και Αρποκράτη. Και ο ιερέας και οι θεότητες φαίνεται να έχουν εισαχθεί από την Αίγυπτο την εποχή των Πτολεμαίων, καθώς με αυτή την εποχή ταιριάζει  ο τύπος των χαρακτήρων της επιγραφής.”

Η επιγραφή μεταγράφηκε από  τον Leake  ως εξής :

“Το κοινόν των διακόνων Σαράπει, Ίσει , Ανούβει, Αρποκράτει

Κάνωπος Iερεύς,- Σώτων Καλλιστράτου, Διόδωρος Μενάνδρου, Αντίπατρος Πασίωνος, Εύνους Απολλοφάνεος, Κράτης Ηρακλείτου, Ηράκλειτος Κρατήρος, Αγαθίδας Καλλικράτεος, Τιμόδαμος Σωσιστράτου, Διονύσιος Πλάτορος, Ασκλαπίων …….”(Πηγή : LEAKE, William Martin. Travels in Northern Greece, vol. IV, London, 1835)

Στη φωτογραφία η επιγραφή Νο 170, όπως αποτυπώθηκε από τον συγγραφέα στο ίδιο βιβλίο. Δεν γνωρίζουμε κάποιο στοιχείο σχετικά με την τύχη της στήλης αυτής. Ωστόσο ολόκληρη η συλλογή του Leake από νομίσματα αγοράστηκε μετά το θάνατό του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και σήμερα βρίσκεται στο Fitzwilliam Museum. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά στο λινκ https://fitzmuseum.cam.ac.uk/objects-and-artworks/highlights/context/patrons-donors-collectors/william-martin-leake

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *