Το νεοκλασσικό κτίριο στην οδό Φιλελλήνων 13

Ένα ακόμη από τα κτίρια που επισκεφτήκαμε χτες στα πλαίσια της εβδομάδας «Περπατώ στην πόλη μου, μαθαίνω την πόλη μου» που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, ήταν και η διατηρητέα, νεοκλασσική οικία στην οδό Φιλελλήνων.

Η οικία, κτισμένη το 1926, ανήκε στον πλούσιο έμπορο της Άρτας Γ. Μάτσο, ο οποίος, σύμφωνα με τους καταλόγους  των επαγγελματιών της Άρτας που δημοσιεύσαμε πιο παλιά, το διάστημα από το 1913 – 1919, φαίνεται να είχε σιδηροπωλείο στην Άρτα, ενώ στον κατάλογο του 1920 – 1929  εκτός του σιδηροπωλείου, φαίνεται ότι διατηρούσε τεράστια αποθήκη ξυλείας και ειδών κιγκαλερίας, καθώς επίσης και χρωματοπωλείο. Η οικογένεια δεν είχε παιδιά και όταν, το 1942, ο Γ. Μάτσος πέθανε, η σύζυγός του δώρισε το οίκημα στο Γηροκομείο Άρτας με την προϋπόθεση να λειτουργήσει σαν Γηροκομείο. Επειδή όμως βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και θεωρήθηκε ακατάλληλο, κυρίως λόγω τη φασαρίας, η κυρία Μάτσου δώρισε στο Γηροκομείο και ένα οικόπεδο στην Αγία Φανερωμένη, όπου τελικά κτίστηκε το Γηροκομείο και όπου και η ίδια πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Το κτίριο από τότε φιλοξένησε αρκετούς ενοίκους, αφέθηκε όμως στη μοίρα του με αποτέλεσμα σήμερα το όμορφο αυτό σπίτι σχεδόν να καταρρέει…

Ελπίζουμε ότι ο Σύλλογος Μακρυγιάννης, ως ο σημερινός ενοικιαστής του κτιρίου, με την αγάπη και την καλαισθησία που χαρακτηρίζει τα μέλη του θα μπορέσει να το φροντίσει και να  αναδείξει την ομορφιά του – στα πλαίσια πάντα των δυνατοτήτων του -, έτσι ώστε στα  στα εγκαίνια να μπορέσουμε να το  θαυμάσουμε…..

Η φωτογραφία, από τη χτεσινή επίσκεψη, είναι της κ. Κατερίνας Παπαδημητρίου (@Katerina Papadimitriou)

  

Δημοσιεύθηκε στην Η Αρχιτεκτονική στην Άρτα και την γύρω περιοχή. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *