Το ΕΑΜ στην περιοχή της Άρτας

——————–
Θα ξετυλίξουμε τη δράση του ΕΑΜ / ΕΛΑΣ στην περιοχή μας μέσα από τις περιγραφές του Αλέκου Κουτσούκαλη, ηγετικού πολιτικού στελέχους του νομού της Άρτας και στη συνέχεια καπετάνιου του 3/40 Συντάγματος του ΕΛΑΣ, όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, 1940-1945.
Το βιβλίο έχει πάψει να κυκλοφορεί προ πολλού και είναι πλέον δυσεύρετο, αποτέλεσε δε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκαν για να περιγράψουν τη δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στη Άρτα αρκετοί νεότεροι συγγραφείς.
Ο Αλέκος Κουτσούκαλης γεννήθηκε το 1918 στη Σεκλίστα (Ελάτη) Άρτης. Σπούδασε γεωπόνος και εργάστηκε για ένα διάστημα ως έκτακτος γεωπόνος. Υπηρέτησε στο στρατό ως υπαξιωματικός. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία και «Η Δράση», η εφημερίδα της ΝΕ του ΕΑΜ της Άρτας, δημοσίευσε πολλές ανταποκρίσεις του.
——————-
ΒΑΡΙΑ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
“Σεπτέμβριος 1942. Ο μήνας αυτός αποτελεί σημείο στροφής με σοβαρές αρνητικές αλλά ταυτόχρονα και θετικές συνέπειες για την παράνομη πολιτική οργάνωση και γενικά για όλο το εαμικό κίνημα της περιοχής. Ένα γεγονός δεν πρέπει να εξετάζεται μόνο από την άμεση θετική ή αρνητική επίδραση που θα έχει, αλλά και από τις μελλοντικές προεκτάσεις και επιπτώσεις τους.
Με αυτό το πρίσμα θα προσπαθήσουμε να αντικρύσουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τόσο γρήγορα και ορμητικά αυτό το μήνα στην Άρτα. Είναι περίοδος που η πολιτική οργάνωση σημείωσε σημαντική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον οργανωτικό και τον πολιτικό……*” (Πηγή : Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ, 1940-1945, Α. Κουτσούκαλης, Αθήνα, 1983)

*Στη φωτογραφία και το σχόλιο, η συνέχεια του κεφαλαίου Βαριά Δοκιμασία, σελ. 194-195


Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην κατοχή και την Αντίσταση. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *