TO ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

——————
Το Ελληνοαμερικανικό Επιμορφωτικό Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1946.
Το 1968 μετονομάστηκε σε ΟΜΗΡΟΣ από μια ομάδα προσωπικοτήτων με επικεφαλής τον Δημήτριο Λαμπαδάριο, πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, που υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου.
Μέλη του συμβουλίου διετέλεσαν πολλοί διακεκριμένοι εκπρόσωποι της ελληνικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, όπως ο Δημήτριος Αβραμίδης, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου έως το 1979, η δημοσιογράφος και λογοτέχνης Μαίρη Μπουσμπουρέλη, ο πρύτανης της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Θεόδωρος Κουγιουμτζέλης, ο συγγραφέας Στρατής Μυριβίλης και ο ιδρυτής του Εθνικού Ωδείου Μανώλης Καλομοίρης. Είχε παραρτήματα σε όλες τις πόλεις της χώρας και προέβαινε και στην έκδοση του περιοδικού “Το καρνέ του σπουδαστού – Μορφωτική έκδοσις Ελλάς – Αμερική”.
«Στην Άρτα άρχισε σίγουρα να λειτουργεί την δεκαετία του ’50 (εγώ άρχισα να παρακολουθώ την «προκαταρκτική» τάξη το 1958), δίδασκε η Λιούμπα Βόλκοβα (παράξενο μια κυρία με σοβιετικό όνομα να διδάσκει Αγγλικά), διευθυντής ήταν ο δάσκαλος Γ. Κωσταδήμας και είχε καλή οργάνωση. Στεγαζόταν σε διάφορα κτίρια, στην οδό Μακρυγιάννη, Φιλελλήνων και Αγίας Σοφίας. Ήταν το πρώτο οργανωμένο φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών στην Άρτα. Μέχρι τότε κυριαρχούσαν τα Γαλλικά, ωστόσο δεν θυμάμαι οργανωμένο φροντιστήριο Γαλλικών, αλλά γινόταν ιδιαίτερα μαθήματα. Έλεγαν ότι τα Γαλλικά είναι η γλώσσα της διπλωματίας και των σαλονιών. Ήταν δε η επίσημη γλώσσα που χρησιμοποιούσε το Υπουργείο Εξωτερικών και ίσως και τα υπόλοιπα υπουργεία. Μετά τον πόλεμο άλλαξε ο συσχετισμός των δυνάμεων παγκόσμια και η Αγγλική γλώσσα, προπάντων στο εμπόριο και στην κουλτούρα, αναβαθμίστηκε…..» (Μαρτυρία Γιάννη Νίκα)

Στην φωτογραφία “Το δελτίον αναγνωρίσεως του σπουδαστού στο EΕΙΑ, Νίκα Ιωάννη”

1. Το εξώφυλλο του Περιοδικού « Καρνέ του Σπουδαστού» από τη συλλογή Elia.org.gr


2. Απόδειξη πληρωμής διδάκτρων μηνός Μαρτίου 1962 του Ιωάννη Νίκα -Ποσόν 170 δραχμές


3. Φάκελος όπου διακρίνεται το όνομα της Luba Wolkova

(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο
του κυρίου Γιάννη Νίκα
τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα που
ανταποκρίθηκε στην έρευνά
μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με
το ξεκίνημα της διδασκαλίας της Αγγλικής
Γλώσσας στην Άρτα, πληροφορίες που στους
πιο νέους είναι εντελώς άγνωστες) 

Δημοσιεύθηκε στην Η Εκπαίδευση στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *