Το καμπαναριό της Αγίας Θεοδώρας

Μια από τις σπάνιες φωτογραφίες με το καμπαναριό της Αγίας Θεοδώρας, μάλλον άγνωστη μέχρι πρόσφατα, που τραβήχτηκε από τον Gilbert Bagnani μεταξύ 1921 και 1924. Ο Gilbert Bagnani ήταν ένας Ιταλός αρχαιολόγος, γεννηθείς στη Ρώμη το 1900, που ταξίδεψε στην Ελλάδα εξερευνώντας αρχαία μνημεία. Ένα μέρος από το αρχείο του το είχε δωρίσει στην Γκαλερί Τέχνης του Τορόντο. Η φωτογραφία με το καμπαναριό της Αγίας Θεοδώρας περιλαμβάνεται στο βιβλίο που έγραψε ο  D. J. Ian Begg για τον εν λόγω αρχαιολόγο με τίτλο  “Lost Worlds of Ancient and Modern Greece, Gilbert Bagnani: The Adventures of a Young Italo-Canadian Archaeologist In Greece, 1921-1924”.

Να πως σχολιάζει ο συγγραφέας τη φωτογραφία  με το καμπαναριό της Αγίας Θεοδώρας: “Μερικές από τις φωτογραφίες του Gilbert απεικονίζουν μνημεία που δεν σώζονται πλέον, όπως η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας στην Άρτα, όπου το καμπαναριό που στέκεται ακόμα στη φωτογραφία του Gilbert έχει έκτοτε κατεδαφιστεί. Οι ντόπιοι κάτοικοι απέδωσαν την εξαφάνισή του στους Γερμανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο Έλληνας βυζαντινολόγος και αρχαιολόγος Ορλάνδος που το αφαίρεσε για να «καθαρίσει» την εκκλησία από τις μετέπειτα μη ελληνικές προσαυξήσεις της. Τώρα, φυσικά, μια τέτοια προσθήκη θα θεωρηθεί ως μέρος της αρχιτεκτονικής ιστορίας αναπόσπαστο του μνημείου”.

Σχετικά με το καμπαναριό, γράφει ο Κ. Γιανέλλος στο βιβλίο του για τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας : “Ανατολικά ο ναός καταλήγει σε τρεις τρίπλευρες κόγχες, των οποίων τα παράθυρα ήταν φραγμένα μέχρι το 1936, οπότε ανοίχτηκαν απ’ τον Ορλάνδο. Την ίδια χρονιά αποφράχτηκαν τα τοξωτά ανοίγματα του νότιου παρανάρθηκα, γκρεμίστηκε το πρόσθετο νεότερο κωδωνοστάσιο στη Ν.Α γωνία του ναού, αποτειχίστηκαν τα μονόλοβα παράθυρα των πλευρών των πλάγιων κλιτών και με απόξεση των αμμοκονιαμάτων που τα κάλυπταν, δόθηκε στο μνημείο η αρχική του όψη.” (Πηγές : 1. Lost Worlds of Ancient and Modern Greece: Gilbert Bagnani: The Adventures of a Young Italo-Canadian Archaeologist in Greece, 1921-1924, Ian Begg, 2021 / 2. Τα βυζαντινά μνημεία της Άρτας, Κώστας Θ. Γιαννέλος, Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ν. Άρτας , 2003)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *