Το κάψιμο του Ιούδα

Κάθε χρόνο η Μεγάλη Εβδομάδα στην Άρτα κυλάει σε θρησκευτικούς ρυθμούς για να καταλήξει σε μια λαμπρή Αναστάσιμη νύχτα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, και να ολοκληρωθεί με το φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα, ένα έθιμο που αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια στο προαύλιο της Παρηγορήτισσας και της Αγία Θεοδώρας…

Στη φωτογραφία “Το κρέμασμα του Ιούδα” από κάποιο Πάσχα της δεκαετίας του ’60 στην Παρηγορήτισσα. (Πηγή :  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ. Κ. Δ. Τσακτσίρας, Άρτα)

…κι εδώ μια πιο σύγχρονη εκδοχή του Ιούδα, μόλις το 2008.

“Μεγάλο Σάββατο – Απρίλιος 2008 : Μπροστά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο. Κουστουμιά λαμέ πρασινωπή! Πουκάμισο κόκκινο και γραβάτα χρωματιστή! Τριτσάκι Άλφα! Όλα προσφορά του εμπορικού καταστήματος Θωμα & Χρυσάνθης Δάφνου, που μας ενισχύει από το 1963…Παπούτσι λουστρίνι, σκαρπίνι και με αγκράφα, προσφορά από το κατάστημα Νίνου Χ. Κουτσούμπα! Στο πέτο καρφιτσωμένα δολάρια και ευρώ των 500! Τα εσώρουχα, μια ολόκληρη μπάλα από σανό ανακατεμένο με δυναμίτη, προσφορά από τον Αθανάσιο Κ. Κάτσινο! Κατασκευαστές : Νίκος Κοματσούλης με τον ανιψιό του Νεκτάριο Ελ Σαγιέν! Φύλακας 7 – 12, ο Κώστας Μπανιάς! (Φωτο & σχόλιο Κ. Μπανιάς)

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *