Μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών της Ελλάδας, η Ήπειρος κατέχει ιδιαίτερη θέση στη μελέτη των ελληνικών υφασμάτων και ιδιαίτερα του κεντήματος. Παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ κεντήματος από αυτό των ελληνικών νησιών με το οποίο συνδέεται συχνά. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Η Ήπειρος βρισκόταν γεωγραφικά ανάμεσα σε εμπορικούς δρόμους και η πολιτική και καλλιτεχνική της ιστορία ήταν στενά συνδεδεμένη με την Οθωμανική Αυτοκρατορία…………
Για αιώνες, ιδέες και αγαθά κινούνταν σε χερσαίους εμπορικούς δρόμους μεταξύ της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας μέσω της περιοχής της Ηπείρου, που ήταν ο φύλακας της επικοινωνίας. Εκτός από στρατηγική σημασία, η περιοχή περιλαμβάνει και εύφορες γεωργικές εκτάσεις. Αυτή η περιοχή ήταν στρατηγικά τοποθετημένη και πλούσια από πολλές απόψεις και ως αποτέλεσμα αυτών των παραγόντων ο πληθυσμός της ήταν πλουσιότερος από άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και η υφαντική της παράδοση αποδεικνύει αυτό το γεγονός. Τα κεντητά υφάσματα στην περιοχή της Ηπείρου, που παράγονταν συνήθως για το νυφικό με μεταξωτές κλωστές σε λινό ύφασμα, χρησιμοποιούνταν τόσο στο οικιακό περιβάλλον όσο και σε θρησκευτικές και πολιτικές τελετές………….
Ο κύριος χώρος διαβίωσης στα πλούσια ηπειρώτικα σπίτια χωρίζονταν σε ξεχωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες. Η μερίδα των ανδρών ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη επειδή περιείχε μια αίθουσα υποδοχής, αλλά τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο μέρος του σπιτιού ήταν διακοσμημένο με τον ίδιο τρόπο. Το τζάκι ήταν το επίκεντρο του δωματίου και χαμηλά ντιβάνια (καναπέδες) κατά μήκος του τοίχου περιβάλλανε τον κενό κεντρικό χώρο. Από το μπροστινό μέρος των ντιβανιών κρέμονταν υφαντά και κεντητά υφάσματα, τα οποία ήταν σπαρμένα με μαξιλάρια. Τα μεγάλα καλύμματα που ήταν κεντημένα κατά μήκος των τεσσάρων άκρων συχνά προσδιορίζονται ως καλύμματα κρεβατιού και η κεντημένη διακόσμησή τους σίγουρα υποστηρίζει αυτήν την ιδέα. Ωστόσο, στα ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά βιβλία των περασμένων αιώνων, δεν υπάρχει σαφής περιγραφή του τρόπου χρήσης αυτών των υφασμάτων στα νοικοκυριά της Ηπείρου, πιθανότατα επειδή οι χώροι ύπνου, ιδίως των γυναικών, θα ήταν περιορισμένοι και μη προσβάσιμοι στους άνδρες Ευρωπαίους επισκέπτες…… (Πηγή : Brides and Grooms: Embroidery of the Epirus Region*, Sumru Belger Krody, 2006, The Textile Museum)
*Μπορείτε να διαβάσετε όλο το κείμενο στο λινκ :
Στη φωτογραφία “Μικρό Ηπειρώτικο Κέντημα, Ελλάδα-Οθωμανική περίοδος, από τον 17ο αιώνα με υπέροχα χρώματα σε καλή κατάσταση και πλήρες σε μέγεθος 50x34cm” (Πηγή : https://rugrabbit.com/)