“………Η Ήπειρος, αν και μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας είναι το μοναδικό τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που συμπεριλήφθηκε στην κατάταξη του Wace, μαζί με αυτά των Ελληνικών νησιών και τούτο λόγω του μεγάλου αριθμού κεντημάτων που παρήχθησαν κατά τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα και τη στενή τους σχέση με τον σχεδιασμό της πλούσιας Ηπειρώτικης κατοικίας.
Για παράδειγμα ο Πετράκης γράφει:
[…] κεντήματα για το σπίτι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως στα νησιά. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτά βρέθηκαν μόνο στην Ήπειρο (Πετράκης, 1977).
Ο Johnstone δεν κάνει μια τόσο τολμηρή δήλωση, αλλά λέει:
[….] με εξαίρεση την Ήπειρο, τα κεντήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκονται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, στη φορεσιά της κάθε περιοχής (Johnstone, 1972).
Ο Trilling ωστόσο δίνει μια άλλη παράμετρο για τη σύνδεση της Ηπείρου με το νησιώτικο κέντημα και θεωρεί ότι αν και αυτά που κοινώς αναφέρονται ως «Τα ελληνικά νησιωτικά κεντήματα» συχνά περιλάμβαναν κεντήματα από την Ήπειρο, αυτό μπορεί να έχει μια πολύ πιο απλή εξήγηση:
[….] Και άλλα μέρη της ηπειρωτικής χώρας παρήγαγαν επίσης κεντήματα, όμως αυτά στερούνταν τη φινέτσα των κεντημάτων σε σχέση με τις περιοχές που κατονομάστηκαν προηγουμένως, έτσι δεν είχαν προσελκύσει την ίδια προσοχή από τα διάφορα μουσεία και τους συλλέκτες εκτός Ελλάδος (Trilling, 1983). (Πηγή : ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, Α. Καρρά, Άρτα, 2023)
Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία στο λινκ https://doxesdespotatou.com/wp-content/uploads/2023/01/ΤΟ-ΚΕΝΤΗΜΑ-ΣΤΗΝ-ΗΠΕΙΡΟ.pdf