Το επιβλητικό Μέγαρο Κων/νου Καραπάνου στην Αθήνα

Το κτίριο στην Αθήνα που ανήκε στον Κ. Καραπάνο, πολιτευτή και βουλευτή της Άρτας ο οποίος έπαιξε κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή της πόλης μετά την απελευθέρωση, βρισκόταν επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της Πλατείας Κλαυθμώνος, συγκεκριμένα στη γωνία Δραγατσανίου 2 & Σταδίου 27. Το κτίριο κατασκευάστηκε (κατ΄εκτίμηση) στα τέλη δεκαετίας 1860 από τον στρατιωτικό μηχανικό Αναστάσιο Θεοφιλά. Αργότερα στεγάστηκε εκεί το παλιό Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας. Κατεδαφίστηκε το 1956.

Φωτογραφία 1 : Το Μέγαρο Καραπάνου την περίοδο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. (Πηγή : Η Ελλάς κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνας του 1896 : Πανελλήνιον Εικονογραφημένον Λεύκωμα. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου της Εστίας Κ. Μάϊσνερ και Ν. Καργαδούρη, 1896).

Φωτογραφία 2 : Αθήνα, 5 Αυγούστου 1913. Πλατεία Κλαυθμώνος.
Η οδός Σταδίου είναι σημαιοστολισμένη για την υποδοχή του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ μετά την νικηφόρα για τον ελληνικό στρατό λήξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου. Σε πρώτο πλάνο γίνεται σημαιοστόλιση του Μεγάρου Κωνσταντίνου Καραπάνου στην οδό Δραγατσανίου 2 & Σταδίου 27. (https://www.flickr.com/)

Φωτογραφία 3 : Το Μέγαρο Καραπάνου Υπουργείο Εσωτερικών σε φωτογραφία από το βιβλίο THE NEOCLASSICAL ATHENS, Paul M. Mylonas, Αθήνα, 2017

Φωτογραφία 4 : Λίγο πριν την κατεδάφιση, μεταξύ 1950 – 1954. (Πηγή : Ανάρτηση στην ομάδα η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ στο facebook).

Δημοσιεύθηκε στην Αρτινά Πρόσωπα και Παρέες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *