——————-
“Ας γράφουν οι πινακίδες “Πλατεία 24ης Ιουνίου”. Στο στόμα των Αρτινών ήταν και είναι “Πλατεία Μονοπωλίου” ή καλλίτερα “Μονοπλιό”.
Οι γεροντότεροι θυμούνται το Μονοπλιό στενότερο στα ανατολικά. Και στα δυτικά του, από την σημερινή οδό Φιλελλήνων μέχρι την οδό Σταματελοπούλου, θυμούνται πολλούς ευκάλυπτους. Και ένα πηγάδι, απ’ το οποίο έπαιρναν οι γείτονες νερό. Σ’ αυτή την πλατεία, απ’ τα χρόνια της τουρκοκρατίας μέχρι τον πόλεμο του 40, μαζεύονταν οι χωρικοί και πουλούσαν φρούτα και λαχανικά, κι ότι άλλο είχαν. Και τούτο για να εισπράττει εύκολα το δικαίωμά του ο νοικιαστής του σχετικού φόρου. Προφανώς το όνομα έχει σχέση με την αγορά που γινόταν στην πλατεία*.
Ο Σεραφείμ Ξενόπουλος μιλάει για την ενορία Μονοπωλείου.”Εν τη συνοικίαν Μονοπώλειον, ανηγέρθη Ιερός Ναός επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας τω 1812. Αλλά πυρποληθείς τω 1821, ανενεώθη τω έτει 1829. Είχεν ούτος ο Ναός και εν παρεκκλήσιον, επ’ ονόματι του αγίου Νικολάου Παράσχη, πρότερον υπάρξαν Μετόχιον της Μονής Φανερωμένης, αλλ’ έστιν ερείπιον, ως και τούτο πυρποληθέν, εξουσιαζόμενον υπό του Ναού του αγίου Γεωργίου των Ντερμαναίων. Κέκτηται η ενορία αύτη οικίας 75 και ένα ιερέα.”
(Πηγή : ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Γ. Τσούτσινος, 2001)
*Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη Λαική Αγορά στην Πλατεία Μονοπωλίου στο λινκ https://www.facebook.com/doxesagira…/posts/139950314741087
Στη φωτογραφία “H Πλατεία Μονοπωλίου προπολεμικά”. Η φωτογραφία προέρχεται από το άρθρο “Η ιστορία ενός περιπτέρου στην πλατεία « Μονοπλιό » Άρτας” στο ιστολόγιο “Στείλε μου ένα γράμμα…” Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το πολύ ωραίο άρθρο στο λινκ https://sendmealetter007.blogspot.com/…/blog-post.html…