Το εκκλησάκι του Πατροκοσμά στην Κυψέλη Άρτης

Του Πάτερ Κοσμά σήμερα και γιορτάζει το εκκλησάκι του Πατροκοσμά, στην Κυψέλη Άρτης. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1947. Η επέκταση του ναού και η φύτευση των δέντρων έγιναν αργότερα, στα τέλη της δεκαετίας του 70. Οι προσκυνητές ήταν λίγοι σε σχέση με σήμερα, γιατί δεν υπήρχε αυτοκινητόδρομος και η πρόσβαση ήταν αρκετά δύσκολη και επίπονη.

Στη φωτογραφία το εκκλησάκι του πάτερ Κοσμά το 1966 και ο περιβάλλον χώρος όπως ήταν τη δεκαετία του 60. Δεξιά του ναού διακρίνεται η πέτρα με τους δύο ξύλινους σταυρούς, όπου στάθηκε και δίδαξε ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, τη δεκαετία του 1770, όταν σε μία από τις περιοδείες του πέρασε από το χώρο αυτό. (Πηγή : https://kypseliartas.gr/ – Από το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Καραμπούλα).

Στους πρόποδες του βουνού η πέτρα, που λέγουν ότι κάθησε και μίλησε προς τους χωριανούς ο Πατρο-Κοσμάς. (Φωτο και σχόλιο από τη «Συλλογή λαογραφικού υλικού απ’το χωριό Κυψέλη, του νομού Άρτας» της Ευανθίας Κ.  Νταβαντζή, που έγινε μετά από επιτόπια έρευνα, στα πλαίσια του μαθήματος της Λαογραφίας στο Ε.Κ.Π.Α.- Παν. Έτος 1979 (Πηγή : https://pergamos.lib.uoa.gr/)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Εκκλησίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *