Η συστατική πράξη του Παρθεναγωγείου Άρτας έγινε από το Μητροπολιτικό Συμβούλιο στις 23 Απριλίου1856. Σχετικά με τη στέγασή του υπάρχουν τρεις ειδικές μαρτυρίες του Σεραφείμ. Κατά την πρώτη, από τον Μητροπολίτη Σωφρόνιο το1856 “καθιδρύθη” το Παρθεναγωγείο και ο διάδοχος του ηγούμενου της Κάτω Παναγιάς Διονυσίου οικοδόμησε το 1857 στη συνοικία του Αγίου Δημητρίου “οικίαν ή ως ειπείν σχολήν ευρύχωρον”. Κατά την επόμενη, ο ηγούμενος της Μονής Κωστάντιος Πλάτωνος, “εξ Άρτης ορμώμενος”, το 1857 οικοδόμησε “φιλοτίμως ευρύχωρον παρθεναγωγείον” στη θέση της οικίας του “κτήτορος της γεφύρας Γεωργίου του επικαλούμενου Γατοφάγου”. Κατά την τελευταία , που είναι και η πληρέστερη, το συσταθέν Παρθεναγωγείο το 1856 εγκατεστάθη στην “αρχαίαν κατοικίαν” του Πάνου Κομπότη, κείμενη κατά την συνοικία του Αγίου Κωσταντίνου, ο δε ηγούμενος της ίδιας μονής Κωστάντιος Πλάτωνας, το επόμενο έτος 1857, ανήγειρε “λαμπρόν οικοδόμημα και ευρύχωρον κατά την συνοικίαν Τουρκοπαζάρου”.
Το Παρθεναγωγείο το 1907 είχε 272 μαθήτριες και 4 δασκάλες ενώ το 1908 είχε 5 δασκάλες και 300 μαθήτριες σε 6 τάξεις. Στις 10/9/1907 η Πέμπτη τάξη του Παρθεναγωγείου Άρτας διαλύθηκε κι έτσι από πεντατάξιο έγινε τετρατάξιο δημοτικό σχολείο θηλέων (Παρθεναγωγείο) Άρτας Οι μαθήτριες της πέμπτης τάξης έδωσαν εξετάσεις για να εισέλθουν στην πρώτη τάξη του Μικτού Ελληνικού Σχολείου (Σχολαρχείου).
Στη φωτογραφία Άρτα 1907 : Η διευθύντρια , οι δασκάλες και οι μικρές μαθήτριες του Παρθεναγωγείου της Άρτας το εκπαιδευτικό έτος 1907-08. Επάνω από αριστερά η δασκάλα Ανθή Μάνθα, η διευθύντρια Ελένη Πάτση και η δασκάλα Αρτεμισία Τσακάλου. Κάτω από αριστερά οι δασκάλες Ναταλία Παπαποστόλου και Ελένη Ζωγράφου. Η φωτο είναι από το Αρχείο του κ. Κ. Μπανιά.