Το Πασχαλιάτικο γλέντι στο Αστροχώρι…..

Την Κυριακή της Λαμπρής το απόγευμα, τη Δευτέρα της Λαμπρής μετά τη θεία Λειτουργία και την Τρίτη της Λαμπρής, όλη την ημέρα, στην αυλή της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας του χωριού μας γινόταν τρικούβερτο γλέντι με κλαρίνα και βιολιά, ντέφια και λαούτα. Οι χωριανοί, αφού πρώτα έτρωγαν κι έπιναν στα σπίτια τους, στη συνέχεια πήγαιναν στην αυλή της εκκλησίας που ήταν το χοροστάσι του χωριού, για να γλεντήσουν και να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού.

Όλοι σχεδόν οι χωριανοί παρευρίσκονταν στον τόπο εκείνο της χαράς, κανένας δεν έλειπε. Ακόμα και οι γερόντοι του χωριού μας συμμετείχαν στο γλέντι, με το δικό τους τρόπο. Κάθονταν στο πεζούλι της αυλής και έλεγαν για τα περασμένα τους  τόσο παραστατικά και με τόσο χιούμορ, που χαιρόταν κανένας να τους ακούει.

 Πιο πέρα κάθονταν οι γριές του χωριού και κουβέντιαζαν για τα γιατροσόφια που σκαρφίζονταν και τα βότανα που χρησιμοποιούσαν για να βρουν την υγεία τους και μέσα, μέσα κουτσομπόλευαν κι εκείνους ή εκείνες που χόρευαν με κέφι, χωρίς σταματημό τους λεβέντικους χορούς του τόπου μας…..

Όλα όμως σταματούσαν με μιας, όταν χτυπούσε η καμπάνα για τον εσπερινό, τον οποίο παρακολουθούσαν με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια όλοι οι χωριανοί. Μετά το τέλος του εσπερινού, συνεχίζονταν οι χοροί και τα τραγούδια από τους οργανοπαίχτες μέχρι το ηλιοβασίλεμα, οπότε ένας, ένας οι χωριανοί αντάλλαζαν μεταξύ τους τις συνηθισμένες ευχές, έκαναν τον σταυρό τους, ασπάζονταν την εικόνα της Αναστάσεως και έφευγαν χαρούμενοι για τα σπίτια τους,

Το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο που επέζησε στα χρόνια της τουρκοκρατίας και που έφτασε ως τις δικές μας μέρες, εδώ και μερικές δεκαετίες έσβησε για πάντα και σήμερα δυστυχώς, ξεχάστηκε τελείως. (Πηγή : ΤΟ ΑΣΤΡΟΧΩΡΙ ΑΡΤΑΣ, Α. Ν. Αθανασάκης, Αθήνα, 2000)

Στη φωτογραφία Πανηγύρι Τρίτης του Πάσχα στην Αγία Τριάδα στο Δίστρατο το 1959. Διπλός χορός. (Πηγή : ΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ, Χ. Ντάλας, Αθήνα, 2008)

Στη φωτογραφία Πανηγύρι Τρίτης του Πάσχα στην Αγία Τριάδα στο Δίστρατο το 1959. Διπλός χορός. Από την πρώτη σειρά από αριστερά : Γιαννούλα Ντούλα, Περικλής Βόβλας, Χριστίνα Βόβλα, Τούλα Αποστόλη, Χρήστος Αποστόλης, Τούλα Α. Ντάλα, Ευθαλία Παπανικολάου, Γλυκερία Κ. Βάσιου, Γεωργία Γ. Βάσιου, Γιαννούλα  Αποστόλη, Σταυρούλα Α. Ντάλα.

Δεύτερη σειρά : Δημήτρης Βόβλας, Πάνος Γ. Βόβλας, Ξενοφών Γ. Βάσιος, Θεόδωρος Τρομπούκης, Χωροφύλακας, Αθανάσιος Ντάλας. Δεξιά, εκτός χορού Λεωνίδας Ντάλας. (Πηγή : ΤΟ ΔΙΣΤΡΑΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ, Χ. Ντάλας, Αθήνα, 2008)

Δημοσιεύθηκε στην Τα Ραδοβίζια και τα χωριά τους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *