Παλιά λεγόταν ζωοπανήγυρη, γιατί γινόταν εμπόριο ζώων. Οι κτηνοτρόφοι από τα χωριά κατέβαιναν στην πόλη και έφερναν τα ζώα τους, τα «ζωντανά τους», να τα πουλήσουν.
Κατασκήνωναν στο χώρο του λόφου της Περάνθης που βρίσκεται κάτω από το στρατόπεδο. Τότε εκεί δεν υπήρχαν σπίτια. Ήταν μια μεγάλη έκταση με λάκκες, κοτρώνες και ασφάκες. Εκεί οι χωρικοί περνούσαν τις πρώτες μέρες μέχρι να πουλήσουν τα ζώα τους.
Οι Κεφαλλονίτες ήταν οι κατ’ εξοχήν έμποροι για την αγορά των ζώων, κυρίως βοοειδών. Τα κρατούσαν μέχρι την άνοιξη για να κάνουν τα χωράφια τους και έπειτα τα έσφαζαν και τα έτρωγαν για να μην τα θρέφουν το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο έπειτα ξαναγόραζαν ζώα. Εκεί στο Πετροβούνι, κάποιοι Αρτινοί, έφτιαχναν τις παράγκες τους για να προσφέρουν καφέ, ούζο, κρασί και μεζέδες στους ξένους.
Το βράδυ μάλιστα διασκέδαζαν με τις λαϊκές ορχήστρες που υπήρχαν στα μαγαζάκια τους….
Όποιος πουλούσε τα ζώα του κατέβαινε στην πόλη και αγόραζε ό,τι του ήταν απαραίτητο από τα μαγαζιά της. Έτσι τις μέρες αυτές η πόλη είχε μια ιδιαίτερη εμπορική κίνηση. Αργότερα ονομάστηκε εμποροζωο-πανήγυρη, γιατί με τα ζώα γινόταν και εμπόριο άλλων ειδών. Πουλούσαν φλοκάτες, κάπες και σιγά – σιγά και άλλα εμπορεύσιμα είδη.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια όλο και λιγότερα ζώα κατέβαιναν στην Άρτα για αγοραπωλησία. Η διάνοιξη των δρόμων βοήθησε τους εμπόρους ζώων να ταξιδεύουν μέχρι τα χωριά και να παίρνουν από το στάβλο τους τα ζώα. Έτσι η ζωοπανήγυρη έδωσε τη θέση της στην εμποροπανήγυρη…. (Πηγή : Άρθρο στην ΑΡΤΗΝΗ ΕΥΘΥΝΗ, τχ. 102, Ιούλιος – Αύγουστος 1996)
“Όταν το Παζάρι γινόταν στην πλατεία Κιλκίς” (Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Δ. Παπαρούνη όπως δημοσιεύτηκε στο Λεύκωμα, ΑΡΤΑ 1881-1941 του Ε. Ιντζέμπελη, Αθήνα, 2010)