Το πέρασμα του Ηubert Pernot  από την ευρύτερη περιοχή της Άρτας με αφορμή τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13

Πρόσφατα έφτασαν στα χέρια μας οι φωτογραφίες από ένα πανέμορφο λεύκωμα με τη συλλογή του Ηubert Pernot (Υμπέρ Περνό) και τίτλο «ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Φωτογραφίες 1898 – 1913».

Ο Υμπέρ Περνό ήταν καθηγητής πανεπιστημίου και Γάλλος ελληνιστής. Υπήρξε ο πρώτος καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης, που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος για τη σύσφιγξη των πολιτισμικών σχέσεων Ελλάδος-Γαλλίας και  περιηγήθηκε τον τόπο τη μεταβατική περίοδο 1898-1913. Η φωτογραφία υπήρξε το μεγάλο πάθος του, όχι μόνον ως συμπλήρωμα στις επιστημονικές του εργασίες, αλλά και ως πρόσφορο μέσον για να κινήσει με τρόπο άμεσο και υποβλητικό το ενδιαφέρον του κοινού. Μέσα από τις φωτογραφίες του  προκύπτει και ένα ιδιαίτερο ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, καθώς η ελληνική κοινωνία των αρχών του 20ού αιώνα, οι κάτοικοι των πόλεων και της υπαίθρου με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τις εορταστικές τους συνευρέσεις, έχουν καταγραφεί στις φωτογραφίες σαν στιγμιότυπα ενός άλλου αιώνα.

Το 1912-13 το οδοιπορικό του τον φέρνει στην Ήπειρο, σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου και στα Ιόνια Νησιά. Μετά από έναν περίπλου στα νησιά του Ιονίου, η Πρέβεζα είναι η αφετηρία για τη μετάβασή του στα Γιάννενα, με ενδιάμεσο σταθμό το Μπιζάνι. Με ύφος «φωτο-ρεπορτάζ» απαθανατίζει τους  τραυματίες του Α’ Βαλκανικού πολέμου, τους Τούρκους φυλακισμένους στην Κέρκυρα και τα κανόνια Krupp στο Μπιζάνι. Αν και ο Υμπέρ Περνό δεν πέρασε από την πόλη της Άρτας, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις φωτογραφίες από το οδοιπορικό του στην περιοχή καθώς κάποιες απ’ αυτές δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Για του Βαλκανικούς και τα πέρασμά του από την ευρύτερη περιοχή της Άρτας, υπάρχουν στο Λεύκωμα 9 φωτογραφίες. (Πηγή :  Συλλογή Ηubert Pernot, ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, Φωτογραφίες 1898 – 1913, Από το Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης, Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ, Αθήνα, 2007)

Στη φωτογραφία “Υμπέρ Περνό / Φωτο Νο 1 : Διασχίζοντας τον Αμβρακικό. Στο βάθος η Αμφιλοχία με θέα από τη θάλασσα”.

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *