ΤΟ ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ “ΣΚΟΥΠΑ” ΑΡΤΑΣ – Γ.Α.Κ-ΑΡΧΕΙΑ Ν. ΑΡΤΑΣ

———————————

“Οι υποφαινόμενοι χωριανοί Σκουπιώται όλοι κοινώς, σήμερον δεκάτην Ιουνίου 1912 βάνομε γενικούς πληρεξουσίους δια την εξαγοράν του χωρίου μας
1) Τον Χρήστο Γ. Γάλλιον, 2) Τον Κωνσταντίνον Γ. Γεωργάκην, 3) Τον Δημήτριον Κ. Ζιανίκαν, 4) Τον Βασίλειον Γ. Γκότρον και 5)Τον παπα-Κωνσταντίνον
Ως γενικόν γραμματέαν δίδομεν τον Κωνσταντίνον Τσιάμπαλην.
α) Υποχρεούνται όπως κανονίσουν τα χρήματα δια τον καπάρον του χωρίου μας, πόσον θα πληρώσει έκαστος και θα συναχθούν από τους ιδίους.
β) Οι άνωθεν πληρεξούσιοι ομού με τους ετέρους εννέα έχουν να βγάλουν εκτιμητάς όπως εκτιμήσουν τον τόπο μας με φόβον θεού και βάρος της ψυχής των, άνευ ουδεμιάς αντιστάσεως υπό των χωρικών.
Οι άνωθεν πέντε πληρεξούσιοι έχουν απόλυτον εξουσίαν, δηλαδή εάν κανείς από τους χωρικούς δεν θελήσει να πωλήσει ζώα, χωράφια ή ό,τι άλλο έχει προς εξαγοράν των χωραφίων του δικαιούσθε οι πληρεξούσιοι να τα πουλήσουν (; )
Δικαστικών συμπράξεων.
Εις τους άνωθεν πληρεξουσίους δίδομεν το παρόν μας και είμασθε υπεύθυνοι να πληρώσουμε εις αυτούς όσα χρήματα μας κανονίσουν οι εκτιμηταί δια τα χωράφια μας άνευ αντιστάσεως.
Εγένετο το παρόν δι’ ασφάλειαν των πληρεξουσίων και υποφαινόμεθα.
Το ημεροδούλιο κανονίζεται

Κ. Δ. Κατσιανάς, Κώστα Χουλιάρας
Παναγιώτης Βασίλης, Μήτρο Θανασούλας
Κώστα Λάμπρος, Μήτρο Σπύρος , Νίκο Παππάς
Νικόλα Πολίτης, Χρήστος Καραγεώργος
Νάσου Χλιάρας, Δημηράκης Κ. Παναγιαλής
Νίκο Δήμας, Θωμάς Κίτσιος (;)»

Η Σκούπα είναι ένα από τα λίγα χωριά της Ελλάδας που είναι ιδιόκτητο για την ακρίβεια συνιδιόκτητο, όσον αφορά τις δασικές της εκτάσεις. Η σύσταση της κοινότητας Σκούπας έγινε το 1919 και εντάχθηκε στην επαρχία Νικοπόλεως Πρεβέζης. Το 1963 το χωριό μετονομάστηκε σε Καρυδέα γιατί το παλιό Σκούπα δε θεωρήθηκε εύηχο.Το 1974 το χωριό αποσπάστηκε από την επαρχία Νικοπόλεως Πρεβέζης και εντάχθηκε στην επαρχία Άρτας του νομού Άρτας. Το βάρος της ιστορίας του ονόματος επέβαλε την εκ νέου μετονομασία του χωριού το 1978 σε ΣΚΟΥΠΑ. (Πηγή : Δημοσίευση στο ΜΙΚΡΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, Π. Μυλωνάς, 26/01/2014)

Δημοσιεύθηκε στην Στο δρόμο προς το Ξηροβούνι. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *