Το σκίτσο του Louis–François Cassas για τα Γεφύρια της Άρτας και του Ευρώτα

Ο Louis–François Cassas, μια πολυσχιδής προσωπικότητα (σχεδιαστής, ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης), ήταν μανιώδης ταξιδιώτης και αρχαιολόγος. Το 1780 μια παραγγελία του “Une societe d’amateurs des beaux arts” τον οδήγησε από την Ίστρια στη νότια Δαλματία, για να κάνει μια σειρά από εικονογραφήσεις των αρχαιοτήτων στην ανατολική ακτή της Αδριατικής. Πρόκειται για σχέδια που προορίζονταν για την εικονογράφηση ενός τόμου του Voyage Pittoresque en Grèce, της εντυπωσιακής έκδοσης του Choiseul-Gouffier, πρεσβευτή της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη. Όμως ο τόμος που θα περιλάμβανε τα σχέδια του άλμπουμ δεν εκδόθηκε ποτέ! Tα σχέδια του Louis–François Cassas σήμερα βρίσκονται σε ένα άλμπουμ με χειρόγραφα, που φυλάσσεται στο αρχείο του Μουσείου του Λούβρου, στο Παρίσι.

Αν και πρόκειται για πρωτόλεια έργα που δεν έχουν την ίδια αξία με άλλα έργα του σχεδιαστή, θα λέγαμε ότι για την πόλη μας, έχουν τεράστια ιστορική αξία, καθώς είναι τα πρώτα και πιο παλιά καλλιτεχνήματα που απεικονίζουν την Άρτα στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το Γεφύρι της Άρτας απεικονίζεται σε 5 από τα συνολικά 12 σχέδια που αφορούν την πόλη. Στη φωτογραφία το πρώτο σχέδιο του Γεφυριού της Άρτας, μαζί με το σχέδιο του Γεφυριού στον Ευρώτα, στη Σπάρτη. (Πηγή : “ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ LOUIS-FRANÇOIS CASSAS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΤΟ 1780, Α. Καρρά, Άρτα, 2022)

Δημοσιεύθηκε στην Περιηγητές που πέρασαν από την Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *