ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ – Γ. Κοτζιούλας, Παραστάσεις στα Βόρεια Τζουμέρκα

Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη

Πρωί φορτώσαμε τα τρία μας ζώα με τα πράγματα και ξεκινήσαμε για τα Θεοδώριανα. Ο Πρόεδρος της κοινότητας μας μοίρασε σε διάφορα σπίτια για να φάμε το μεσημέρι. Μετά το φαγητό συγκεντρωθήκαμε και αρχίσαμε να ετοιμάζουμε τη Σκηνή. Η παράσταση δόθηκε το βράδυ με εξαιρετική επιτυχία. Σ’ αυτό βοήθησε κατά πολύ το φως. Οι συναγωνιστές έπαιξαν πολύ καλά. Την παράσταση παρακολούθησαν περίπου διακόσια άτομα.

Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη

Σηκωθήκαμε πολύ πρωί για να φύγουμε για τους Μελισσουργούς. Τα ζώα μας καθυστέρησαν πολύ κι έτσι αναγκασθήκαμε να φύγουμε στις 12 1/2 η ώρα το μεσημέρι. Ο Ιταλός Πιπίνο αρρώστησε. Τον βάλαμε καβάλα να ‘ρθει μαζί μας. Μόλις όμως βγήκαμε έξω απ’ το χωριό μας δήλωσε ότι δε μπορεί να ‘ρθει μαζί μας κι έτσι αναγκασθήκαμε να γυρίσουμε στα Θεοδώριανα για να φύγει για τη Μεραρχία. Στους Μελισσουργούς φθάσαμε το βράδυ. Εδώ μας έδωσαν ρούχα και σπίτι για να μείνουμε καθώς και φαγητό. Η οργάνωση του χωριού αυτού και η περιποίηση σε μας είναι ανώτερη από κάθε περιγραφή.

Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη

Η παράσταση αποφασίσαμε, ύστερα από συνεννόηση με της πολιτικές οργανώσεις, να δοθεί το απόγευμα στις 3 η ώρα. Της πρωινές ώρες ταχτοποιήσαμε τη σκηνή και την ορισμένη από νωρίς ώρα αρχίσαμε την παράστασή μας. Πριν όμως αρχίσουμε έφτασε η αόριστη είδηση ότι η Άρτα καταλήφθηκε. Ο κόσμος ένιωσε μεγάλο ενθουσιασμό. Σε λίγο όμως που βεβαιώθηκε επίσημα η κατάληψη της  Άρτας από τους ΕΔΕΣίτες, άρχισε ο κόσμος να χάνει τον ενθουσιασμό του. Αυτή η είδηση έγινε αφορμή να μη παρακολουθήσει με την πρέπουσα προσοχή και ενδιαφέρον την παράστασή μας. Το βράδυ μείναμε εδώ. Την παράστασή μας παρακολούθησαν περίπου εκατόν πενήντα άτομα.

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη

Ξεκινήσαμε για την Πράμαντα. Φτάσαμε εδώ κατά τις 10 το πρωί. Τη σημερινή μέρα την αφιερώσαμε για ανάπαυση και για καθαριότητα.

Κυριακή 24 Σεπτέμβρη

Από πολύ πρωί βάλαμε μπρος να ταχτοποιήσουμε τη σκηνή. Για το στήσιμό της δεν κουραστήκαμε πολύ, γιατί βρήκαμε σχεδόν άθικτη την παλιά σκηνή που είχαμε ξαναπαίξει. Είχαμε την απόφαση να παίξουμε πρωί, ύστερα όμως από παράκληση της πολιτικής οργάνωσης αναβάλλαμε το παίξιμο για το απόγευμα για να μπορέσει έτσι να συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος. Αυτό και έγινε. Η παράσταση δόθηκε στις 4 το απόγευμα. Αντί της κωμωδίας “Το κλεφτοβασίλειο” παίξαμε την κωμωδία “Ο Χαφταλεύρης” με εξαιρετική επιτυχία. Παρακολούθησαν την παράσταση περίπου διακόσια άτομα.

Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη

Από πρωί ετοιμασθήκαμε να ξεκινήσουμε για το Ματσούκι. Καθυστερήσαμε να φύγουμε όμως γιατί τα ζώα δεν ήρθαν γρήγορα. Η μέρα ήταν καλή. Κατορθώσαμε να φύγουμε κατά τις 11 το πρωί. Στο Ματσούκι φτάσαμε κατά τις 6 το βράδυ. Η οργάνωση εκεί μας περιποιήθηκε αρκετά καλά, πράγμα που δεν το περιμέναμε. Αν και φθάσαμε αργά κατορθώσαμε να φκιάσουμε και τη σκηνή να είναι έτοιμη έτσι για το πρωί.

Τρίτη 26 Σεπτέμβρη

Η σημερινή μέρα είναι βροχερή. Από τη νύχτα άρχισε βροχή δυνατή. Το πρωί που ξυπνήσαμε απογοητευτήκαμε γιατί νομίσαμε πώς δε θα μπορέσουμε να παίξουμε από τον καιρό. Ευτυχώς όμως η βροχή σταμάτησε κ’ έτσι μπορέσαμε ν’ αρχίσουμε κατά τίς 10 η ώρα. Κόσμος μαζεύτηκε αρκετός. Περίπου τριακόσιοι. Στο τέλος της παράστασης έπιασε πάλι βροχή, πράγμα που μας καθυστέρησε την αναχώρησή μας για Καλαρρύτες. Κατορθώσαμε να φύγουμε στις 5 1/2 και φθάσαμε εκεί με μισή ώρα νύχτα. Ο πρόεδρος της κοινότητας μας είχε ετοιμάσει φαγητό και δωμάτιο για να μείνουμε.

Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη

Πολύ πρωί σηκωθήκαμε σήμερα. Βάλαμε μπρος να ταχτοποιήσουμε τη σκηνή. Δεν αργήσαμε να την ταχτοποιήσουμε γιατί εδώ βρήκαμε μια παλιά που είχαν οι ΕΠΟΝίτες του 5ου Συντάγματος. Με μικρή τροποποίηση ταχτοποιήθηκε κι έτσι άρχισε η παράσταση. Παρακολούθησαν την παράσταση περίπου διακόσια άτομα. Δε βρήκαμε εδώ ότι περιμέναμε. Μάλλον αδιαφορία παρατηρήθηκε από τις οργανώσεις. Μετά την παράσταση φύγαμε για την Πράμαντα. Το βράδυ φθάσαμε εκεί. (Πηγή : Περιοδικό «ΘΕΑΤΡΟ», Τόμος Θ’, Τεύχος 53 -54, Σεπτέμβρης – Δεκέμβρης 1976)

Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από τη «Λαϊκή σκηνή» του Γιώργου Κοτζιούλα. Ήπειρος, 1944 Κώστας Μπαλάφας (ΦΑ_14_271) – Μουσείο Μπενάκη

Δημοσιεύθηκε στην Η μουσική, τα σινεμά και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Άρτα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *