ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΠΑΖΑΡΟ

“Οι Τούρκοι της Άρτας κατοικούσαν οι πιο πολλοί στις συνοικίες Γεφυρόπουλου, Αγ. Νικολάου και Μητρόπολης. Ελάχιστοι έμεναν στις άλλες συνοικίες της πόλης.
Εκεί που σήμερα διασταυρώνονται οι δρόμοι Τζαβέλλα, Βασ. Πύρρου και Πριοβόλου, ήταν το λεγόμενο Τουρκοπάζαρο. Στο Τουρκοπάζαρο είχαν μαγαζιά αρκετοί Τούρκοι, αλλά και λίγοι Έλληνες, απ’ τα οποία ψώνιζαν οι Τούρκοι κάτοικοι. Μπακάλικα, φούρνοι, γαλατάδικα, τσαγκαράδικα, γανωματάδικα κ.α.
Στο βόρειο τμήμα της σημερινής λαχαναγοράς ήταν ένα ονομαστο καφέ-αμάν, που εξελίχτηκε σε καφέ-σαντάν κι αργότερα στην περίφημη ακαδημία χορού του Γ. Παλάντζα. Το καφέ -αμάν είχε κήπο με πορτοκαλιές και λουλούδια και περικλειόταν με καλλιτεχνικό κιγκλίδωμα. Στο νότιο τμήμα της λαχαναγοράς ήταν το Παρθεναγωγείο, που στις αρχές του 20ου αιώνα ερειπώθηκε.” (Πηγή : ΑΡΤΙΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, Ι. Τσούτσινος, Άρτα, 2001)

Στη φωτογραφία η οδός Τζαβέλλα πριν την ρυμοτόμησή της.Το πέτρινο σπίτι με το μπαλκόνι και την πέτρινη περίφραξη ανήκε στον Εβραίο Σ. Χατζή. Σήμερα έχει κριθεί διατηρητέο και στεγάζει το κτηνιατρείο του κ. Τρομπούκη. (Φωτο από ιδιωτική συλλογή)

Δημοσιεύθηκε στην Οι Συνοικίες. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *